احسان شادمانی:

داستان ساحل شرقی؛ با کارگردانی آنلاین و از راه دور به ثمر نشست

کارگردان مستند «داستان ساحل شرقی» گفت: روایت‌های کنار هم چیده شده از زندگی مردم غزه در داستان ساحل شرقی نشان می‌دهد، مردم در کنار این زندگی معمولی که مانند همه مردم دنیا دارند مشغول مقاومت هم هستند و توانستند دشمن اسرائیلی را شکست بدهند.

به گزارش عمارفیلم، کارگردان مستند «داستان ساحل شرقی»«احسان شادمانی» در گفت‌وگو با خبرنگار عمارفیلم گفت: مستند «داستان ساحل شرقی»، روایتی از زندگی مردم در نوار غزه است. مردمی که در کنار مقاومت علیه دشمن صهیونیستی، به زندگی روزمره خود نیز می‌پردازند. این مستند مجموعه‌ای از چند خرده روایت از کاراکترهای مختلف فلسطینی را شامل می‌شود و توسط همکاری مشترک گروه «میقات» و دفترحماس در غزه تولید شده‌است. این مستند اولین مستندی است که توسط فیلمسازهای ایرانی در غزه ساخته شده‌است.

احسان شادمانی کارگردان مستند «داستان ساحل شرقی» پیرامون ایده و انگیزه اولیه تولید این اثر، اظهار داشت: تا پیش از این مستند فیلمی از سوی ایرانی‌ها از غزه ساخته نشده‌بود. هر تصویری هم که از غزه و فلسطین در رسانه‌های داخلی منعکس می‌شد، گزارش‌های خبری بود که از جنگ سنگ و تانک‌های اسرائیلی نشان می‌دادند و حداکثر تصویری از شهدا و آمبولانس‌ها و غیره دیده می‌شد. هیچ تصوری از اتمسفر غزه برای مخاطب ایرانی وجود نداشت. این مهم‌ترین دغدغه ما بود که بتوانیم اثری متفاوت تولید کنیم و زاویه جدیدی از غزه را به مردم نشان دهیم. مستند «داستان ساحل شرقی» روایت زندگی روزمره مردم غزه است و به این دلیل که غزه در ساحل شرقی دریای مدیترانه قرار دارد، این نام را برایش انتخاب کردیم.

این کارگردان مستندساز در خصوص چالش‌های پیش روی ساخت این مستند، مطرح کرد: ابتدای کار پیش آقای خالد قدومی، رئیس دفتر حماس در تهران رفتیم، تا بتوانیم با همکاری و کمک ایشان به غزه برویم و از نزدیک کار فیلمبرداری را انجام دهیم که به ما خندید و گفت من خودم بیست سال است به خاطر ممانعت‌هایی که وجود دارد نتوانستم به غزه بروم. آنجا متوجه شدیم به خاطر تعاملاتی که مصر با اسرائیل دارد، مصر به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهد که هیچ ایرانی‌ای از مسیر گذرگاه رفح عبور کند و به غزه برود. در نهایت به این طراحی رسیدیم که از ظرفیت تصویربرداران داخل غزه استفاده کنیم و چندین گروه صدابردار و تصویربردار را بررسی کردیم. توانستیم افراد مختلفی را برای تولید این کار در کنار هم سازماندهی کنیم.

وی افزود: چالش دیگری که داشتیم این بود که افرادی که تا آن زمان داخل غزه فیلمبرداری می‌کردند، برای شبکه‌های خبری این کار را انجام می‌دادند، تصویرهای بسیار کوتاه و سریع بود. ما مجبور شدیم به این افراد آموزش بدهیم که تصویربرداری مستندی انجام بدهند. در حقیقت مستند «داستان ساحل شرقی» به شیوه کارگردانی آنلاین انجام شد. هر تصویری که برای ما ارسال می‌شد، بررسی می‌کردیم و در مصاحبه‌ها با بچه‌های غزه همراه بودیم. مشکل بعدی انتقال تصاویر به ایران بود که مسیر سختی را طی می‌کرد.

شادمانی پیرامون فرم مستند، ابراز کرد: مجموعه «داستان ساحل شرقی» در چند روایت و خرده روایت شخصیت‌ها صورت گرفته است، اما شخصیت‌ها در حد تیپ باقی ماندند و هیچ کدام کاراکتر نشدند و ما به عمق زندگی آن‌ها ورود نکردیم. بنای ما این بود که قشرهای مختلف فلسطینی را نشان دهیم. یک نفر قهرمان دوچرخه‌سواری است، خانمی به نام «رولا فشاوی» آشپز است و کتاب آشپزی نوشته است، یک فردی در کلیسا خدمت می‌کند، یکی در دانشگاه الاقصی است.

این کارگردان مستندساز ادامه  داد: ما در این کار برای اولین بار قبرستان متجاوزین را به تصویر کشیدیم که تا به حال دوربین وارد آن نشده بود. این قبرستان سال 1914 تشکیل شده است، ماجرا به حمله انگلیسی‌ها برمی‌گردد که به قصد اشغال غزه وارد این سرزمین می‌شوند. مردم غزه چهار هزار سرباز متجاوز انگلیسی را در این قبرستان دفن می‌کنند.

وی افزود: همه این روایت‌ها در کنار هم، زندگی مردم غزه را به صحنه  نمایش می‌آورد و نشان می‌دهد مردم در کنار این زندگی معمولی که مانند همه مردم دنیا دارند مشغول مقاومت هم هستند و توانستند دشمن اسرائیلی را شکست بدهند.

شادمانی با بیان اینکه مستند «داستان ساحل شرقی» صرفا ویژه مخاطب ایرانی ساخته نشده، اظهار داشت: نسخه اولیه این کار به زبان عربی، نسخه دوم فارسی و نسخه سوم انگلیسی است. نسخه عربی هم در شبکه‌های عربی پخش شده و نسخه انگلیسی این اثر در حال حاضر در شبکه پرس تی وی در حال پخش است. نگاه ما این بود که بتوانیم یک روایت عام و اجتماعی از غزه ارائه کنیم، نتیجه هم به لطف خدا خوب بود و در پخش‌های بین‌المللی که داشتیم بازخورد خوبی گرفتیم.

کارگردان مستند «داستان ساحل شرقی» در پایان در خصوص تاثیر این مستند روایی بر نگاه مخاطبان نسبت به ماجرای غزه و اسرائیل، عنوان کرد: هدف اصلی ما این بود که زاویه‌ای از فلسطین را روایت کنیم که قبل از این هیچ دوربینی از آن زاویه به این موضوع نپرداخته است، چه دوربین جمهوری اسلامی چه مستندسازهای بین‌المللی که بعضی وقت‌ها با اهداف خاصی غزه روایت کردند. ما سعی کردیم قرائتی اجتماعی از زندگی مردم غزه را نشان دهیم تا مخاطب به ویژه مخاطبی که پیش فرض منفی نسبت به غزه دارد یا در اثر عناد با جمهوری اسلامی، نگاه خوبی به غزه و فلسطین ندارد، با روایت تازه‌ای مواجه شود. با توجه به بازخوردهایی که از مخاطبان از اقشار مختلف در اکران‌های متعددی، گرفتم، فکر می‌کنم توانستیم در این زمینه موفق باشیم و بر روی نگاه مخاطبان به ماجرای غزه تاثیر بگذاریم.

 

در چهاردهمین دوره جشنواره عمار همانند دوره‌های پیشین، فرصتی فراهم شده‌است تا علاقه‌مندان بتوانند منتخب فیلم‌های این جشنواره را به‌صورت رایگان و با اینترنت نیم‌بها در سامانه عماریار تماشاکنند. اکران برخط مستند «داستان ساحل شرقی» در سکوی عماریار (ورود از اینجا) 24 ساعت پس از اکران در سینما فلسطین تهران انجام خواهدشد.