امیرعباس کنعانی هرندی:

مقدس نما؛ مستندی درس آموز برای گروه‌های مقاومت

«مقدس نما» بازخوانی انجمن حجتیه در سال های پیش از انقلاب تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی است. انجمن حجتیه و رهبران آن یکی از گروه‌های مذهبی بود و هست که به اسلام غیرسیاسی (سکولار) معتقد بوده و هست و از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با حرکت انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) مخالفت می کرد.

به گزارش عمار فیلم؛ «امیرعباس کنعانی هرندی» کارگردان این مستند در گفتگو با خبرنگار جشنواره فیلم مردمی عمار خصوص چرایی و هدف از ساخت این مستند و اهمیت آن گفت: ما در این مستند تلاش کردیم تقابل اسلام سیاسی و اسلام سکولار را به مخاطب نشان بدهیم و اینکه در تقابل اسلام سیاسی و اسلام سکولار، کدام اسلام بهتر و در مبارزه با یک زائده دینی پیروز و موفق است. به عنوان نمونه ای از اسلام سکولار انجمن حجتیه را در مستند مورد بررسی قرار داده‌ایم که در تقابل با اسلام ناب قرار دارد و نماینده اسلام سیاسی و اسلام ناب محمدی (ص) قرار دارد. در قضیه فلسطین بسیاری از مداحان و روحانیون ما خط فکری اسلام سکولار را دنبال می‌کنند و از فلسطین حمایت نمی کنند با وجود اینکه مذهبی هستند. قطعاً ساخت چنین مستندی برای جبهه مقاومت می‌تواند درس آموز باشد که برای پیروزی از خط اسلام سیاسی استفاده کنند.

وی افزود: انجمن حجتیه بزرگترین گروه فرهنگی و مذهبی قبل از انقلاب بود. برای ما هم جذاب بود که به این سوژه بپردازیم. یکی از شاخصه‌های جذابیت مستند مقدس نما در این بود که قبلا به چنین مستندی پرداخته نشده بود بنابراین برای قشر مذهبی جذاب بود که تاریخچه این گروه را به طور دقیق بدانند. ما در سیر تاریخی انجمن حجتیه را مورد بررسی قرار دادیم، اینکه چگونه شیخ محمود حلبی انجمن را تشکیل داد و آن را به دهه ۴۰ رساند. در این مستند تقابل انجن حجتیه با نهضت امام خمینی(ره) و تا انتهای آن که سال ۶۲ که انجمن ظاهرا خود را تعطیل اعلام کرد اما مخفیانه به کار خود ادامه داد به نمایش گذاشته شده است.

«امیرعباس کنعانی هرندی» در خصوص اهمیت پرداختن به چنین مستندهایی در قاب سینما برای نسل امروز عنوان کرد:‌ انجمن حجتیه در تفکر نسل امروز به صورت ملموس نفوذ پیدا می‌کند و جدایی دین از سیاست را تبلیغ می‌کند که اسلام منفعلی را بسازد. بنابراین مهم است در این زمینه کتاب زیادی نوشته شود. اما برخی از اقشار امروز شاید چندان با کتاب ارتباط برقرار نکند و با سینما و رسانه ارتباط بهتری برقرار کنند، به همین دلیل ما به این سوژه در قالب مستند پرداختیم که بتوانیم آگاه بخشی نسبت به این سوژه در جامعه مذهبی انجام داده باشیم.

وی درباره اثرات مثبت بین المللی چنین مستندهایی در استقامت گروه‌های مقاومت، اظهار کرد:‌ شاید مستند اثر مستقیم نداشته باشد اما به طور قطع چون ما سیر تاریخی را نشان می‌دهیم وقتی جبهه‌های مقاومت که مثل ما مسلمان هستند این مستند را ببنند متوجه این امر می شوند که نباید اسلام آنها هم منفعل باشد. امروز شاهدیم در قضیه فلسطین بسیاری از مداحان و روحانیون ما خط فکری اسلام سکولار را دنبال می‌کنند و از فلسطین حمایت نمی کنند با وجود اینکه مذهبی هستند. قطعاً ساخت چنین مستندی برای جبهه مقاومت می‌تواند درس آموز باشد که از خط اسلام سیاسی استفاده کند، اسلامی که در برهه‌ای از زمان طوری عمل کرد که توانست یک انقلابی را در ایران رخ دهد و به پیروزی دست یابد.

این مستندساز درخصوص نقش جشنواره عمار جهت معرفی چنین مستندهایی، گفت: جشنواره عمار در معرفی چنین مستندهایی که به طور خاص در تبیین مواضع انقلاب تلاش می‌کند تا حد خوبی توانسته عملکرد مثبت داشته باشد. برخی مستندها همچون مستندی که ما ساخیتم سخت محتوا است بنابراین نباید با مستندی که بیشتر به قضیه فرم  توجه دارد داوری شود که رقابت عادلانه شود. مستندهای محتوایی باید در یک ژانری با هم رقابت کنند که برابر باشند.

وی در پایان خاطرنشان کرد:‌ ما دنبال این هستیم که قسمت دوم این مستند را بسازیم فعلاً در بخش ایده پردازی آن قرار داریم که بخش دوم انجمن حجتیه را چگونه بسازیم بیشتر دنبال خط تفکری هستیم که اگر بخواهیم قسمت دوم آن را بسازیم خط تفکر انجمن حجتیه را در جامعه مذهبی و هیئت‌های امروزی نقد خواهیم کرد که نشان دهیم در چه قشری و هیئت‌هایی اسلام سکولار نفوذ کرده است.

در چهاردهمین دوره جشنواره عمار همانند دوره‌های پیشین، فرصتی فراهم شده‌است تا علاقه‌مندان بتوانند منتخب فیلم‌های این جشنواره را به‌صورت رایگان و با اینترنت نیم‌بها در سامانه عماریار تماشاکنند. اکران برخط مستند «مقدس نما» در سکوی عماریار (ورود از اینجا) 24 ساعت پس از اکران در سینما فلسطین تهران انجام خواهدشد.