به گزارش عمار فیلم؛ «سید امیر اسدالله هاشمی»؛ تهیهکننده، نویسنده و کارگردان مستند «عملیات آژاکس» در گفتگو با خبرنگار عمار فیلم در خصوص چرایی و هدف از ساخت این مستند و اهمیت آن گفت: جریان نهضت ملی شدن نفت و کودتای آمریکایی انگلیسی کودتای 28مرداد 1332 از وقایع مهم تاریخ معاصر ایران هستند و در شرایط امروز جامعه، آشنا ساختن مردم به ویژه نسل جوان با این وقایع مهم و تبعات آن، آنهم بصورت کاملا مستند، لازم و ضروری بنظر میرسد نهضت ملیسازی نفت پس از سالها مبارزه با استعمارانگلیس و استبداد داخلی، و کنار زدن موانع مختلف درنهایت موفق به خلع ید انگلیس و ملی کردن صنعت نفت ایران میشود اما آمریکا و انگلیس با کمک عوامل استبداد در اقدامی مشترک کودتای 28 مرداد 1332را طراحی و اجرا میکنند سرنگونی دولت ملی محمد مصدق، بازگرداندن دوباره محمدرضا پهلوی به سلطنت و تحمیل قرارداد ننگین کنسرسیوم که به حفظ و استمرارتسلط بیگانگان بر نفت ایران میانجامد از نتایج این کودتاست. به این ترتیب مبارزات ملت ایران را سرکوب، ودستاوردهای ناشی از ملی شدن صنعت نفت را نابود میسازند و دوباره ایران رابه شکلی دیگر به شرایط قبل از ملی شدن صنعت نفت باز میگردانند و به غارت این سرمایه ملی میپردازند.
هاشمی در خصوص اهمیت پرداختن به چنین مستندهایی در قاب سینما برای نسل امروز عنوان کرد: آگاهسازی نسل امروز با این شیوههای اقناعی، موجب میشود آنها شناخت و تحلیل بهتری نسبت به راهبردهای رسانهای و فرهنگی دشمن پیدا کنند.
وی افزود: مهمترین ویژگی مستند حاضر این است که تبیین و تحلیل وقایع عموما از طریق شهود عینی و فعالان سیاسی حاضر در این وقایع تاریخی انجام میشود.
این مستندساز ادامه داد: برای ساخت این مستند تحقیق مفصلی انجام دادم علاوه بر منابع و اسناد مکتوب، بیش از 30 مستند در اینزمینه دیدم در نتیجه هر جملهای که در این فیلم میآید سند آن نیز به سرعت ارائه میشود.
وی درباره اثرات مثبت بینالمللی چنین مستندهایی در استقامت گروههای مقاومت، اظهار کرد: تولید چنین آثاری با این سبک و سیاق برای مقابله با جنگ نرم و افشاءکردن اهداف واقعی دشمن قطعا مفیدتر است و باالطبع در تحکیم روحیه و استقامت گروههای مقاومت نیز بسیار موثر است.
هاشمی درخصوص نقش جشنواره عمار جهت معرفی چنین مستندهایی، گفت: تا امروز خوب بوده اما اصلاً کافی نیست. بنده این کار را با هزینه شخصی ساختهام و لازم است که صداوسیما و مجموعه عمار حمایت بیشتری داشته باشند تا آثار دیگری با موضوعات مختلف با این سبک تولید شود و این مسیر ادامه پیدا کند.
این مستندساز در پایان خاطرنشان کرد: باید با رویکرد جامعه شناسانه به تولید چنین آثاری بپردازیم از نگاه سطحی و تک بعدی بپرهیزیم تا بتوانیم مخاطب بیشتری را قانع و جذب کنیم.
مستند «عملیات آژاکس» در تابستان ۱۴۰۲ در هفتادمین سالگرد کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲، ضمن واکاوی این واقعه تلخ، به تببین و بررسی چرایی و چگونگی سلطه هفتاد ساله انگلیس و آمریکا بر نفت ایران پرداخته است سلطهای طولانی که از زمان کشف اولین چاه نفت ایران در سال ۱۲۸۷ آغاز میشود و تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه مییابد مهمترین ویژگی مستند آرشیوی تولیدی و پژوهش محور عملیات آژاکس که آنرا از برنامههای مشابه متمایز میسازد فکت محوری با روایتی جامع و موشکافانه است این امکان با پژوهش گسترده در منابع داخلی و خارجی و جمع آوری فکتهای مختلف در حوزههای نوشتاری، تصویری و صدا حاصل شده است بطوریکه تبیین و تحلیل واگذاری امتیازات، جریان نهضت ملی شدن نفت، کودتای ۲۸ مرداد، قرارداد کنسرسیوم و … عموما توسط شهود عینی و افراد حاضر و فعال در این جریانات مهم تاریخی انجام میشود. و نیز اعتراف مسئولان، کارشناسان و رسانههای غربی به دخالتهای آشکار و پنهان استعمار در امور داخلی ایران، از محورهای اصلی این فیلم است.
در چهاردهمین دوره جشنواره عمار همانند دورههای پیشین، فرصتی فراهم شدهاست تا علاقهمندان بتوانند منتخب فیلمهای این جشنواره را بهصورت رایگان و با اینترنت نیمبها در سامانه عماریار تماشاکنند. اکران برخط مستند «عملیات آژاکس» در سکوی عماریار (ورود از اینجا) 24 ساعت پس از اکران در سینما فلسطین تهران انجام خواهدشد.