سید میثم حسینی:

سانسور رسانه، سانسور بسیار قوی است / هنرِ واکنش سریع

خبرنگار عمار فیلم؛ با «سید میثم حسینی» دبیر ویژه برنامه «به عشق غزه» مصاحبه‌ای انجام داده است که وی در آن از اکران مستندهای بین‌المللی درباره غزه می‌گوید.

در رابطه با آثاری که در این بخش قرار است اکران شود توضیحاتی را بفرمایید.

این ویژه برنامه شامل دو بخش می باشد. بخش اول اکران سه مستند را داریم و در بخش دوم نشستی درباب نگاهی به فلسطین از دریچه هنر مقاومت خواهیم پرداخت. مستند هایی که در این ویژه برنامه اکران خواهد شد با نام های «کرانه باختری اشغالی:جبهه دیگر» که به زندگی مردم کرانه باختری در قبل و بعد طوفان الاقصی می پردازد. ما در این مستند با سه راوی همراه هستیم که وکیل، نویسند و فعال فلسطینی هستند. مستند دوم با نام «به عشق غزه» که نام ویژه برنامه نیز از این اثر وام گرفته شده است درباره احمد حجازی یک اینفلوئنسر است که وقایع رخداده در غزه را روایت می کند. سومین مستند با نام «خاطرات غزه» روایتگر زندگی مردم غزه از دید 5 نفر است که فجایع ایجاد شده را بازگو می کنند.

اهمیت پرداختن به حماسه طوفان‌الاقصی و مسئله فلسطین در قاب هنر را بفرمایید.

دلیل آنکه ما به این سه مستند پرداختیم در وهله اول تلاش کردیم که نشان دهیم هنر واکنش سریع در وقایع تاریخ چقدر می تواند اثرگذار و مهم باشد. موضوعی که بسیار مهم است بحث واکنش هنرمندان و به نحوی کنش هنر در بزنگاه‌هایی است که نیاز است تاریخ را روایت کند. واژه هنر واکنش سریع، واژه خیلی شناخته شده ای است که تمام هنرمندان کشورهای مختلف واقف به اهمیت این اتفاق هستند که روایت یک حادثه تاریخی بلافاصله پس از واقعه بسیار می تواند اثرگذار باشد و همچنین تحریف را کم کند. معمولا هرچقدر از یک روایت تاریخی زمان بگذرد امکان تحریف آن واقعه بسیار بیشتر می شود. می توان گفت جنگ روایت ها صورت می گیرد از این منظر که روایت های دسته اول معولا در ابتدای یک حادثه تاریخی بسیار اثرگذار است از این باب اهداف ما نشان دادن مستند هنرمندانی است که سریع به این اتفاق واکنش نشان دادند. بعد از واقعه طوفان الاقصی ما پیگیری کردیم که ببینیم کدام هنرمنئان برای روایت این رخداد پیشرو هستند در این زمینه با تمرکز روی مستند توانستیم 9 مستند را پیدا کنیم که در فضای بین الملل ساخته شده بودند و از میان آنها 3 اثر را انتخاب کردیم که در ویژه برنامه «به عشق غزه» اکران کنیم.

تأثیر برگزاری اینگونه برنامه‌ها در تبیین وقایع فلسطین برای مردم چیست؟

این 3 مستند از این منظر مهم هستند که تلنگری به هنرمندان داخلی باشند که در این زمینه فعالیت جدی ارائه دهند و بتوانند در بزنگاه های تاریخی از هنر خود در این عرصه استفاده کنند. اینکه ما افرادی را داریم که در این وقایع بسیار سریع کار هنری انجام می دهند در قالب های متعدد همچون شعر، داستان، رمان، فیلم داستانی و مستند و.. یا هر ابزار هنری دیگر می تواند اثرگذار باشد. رسانه بسیار در این قضیه مهم است و آنچه که رسانه های مختلف انجام می دهند به ثبت وقایع در تاریخ می تواند به نحوی اثرگذار باشد. در نتیجه هر چقدر این موضوع به روز تر و نزدیک به واقعه باشد خلوص آن روایت بالاتر خواهد بود و قالب مستند نیز معمولا روایت مردمی است. راش هایی از نماهای واقعی است و این ها می تواند در فهم درست مردم دنیا از این اتفاقی که ایجاد شده است اثرگذار باشد. سانسور رسانه، سانسور بسیار قوی است و هرچقدر این آثار زیاد دیده شود می تواند این هژمونی رسانه را بشکند و وقایع را برای مخاطب خود نمایان سازد.