مستند «اجتماع تنها»؛ جلیلی از تهدید بحران جمعیت می‌گوید

داوود جلیلی، مستندساز، درباره مستند «اجتماع تنها» که به بحران جمعیتی ایران می‌پردازد، توضیح داد که سه قسمت آن تولید شده و تحقیقات ادامه دارد. او بر اهمیت توجه هنرمندان به این موضوع راهبردی و چالش‌های دسترسی به آرشیوهای تصویری تأکید کرد. جلیلی همچنین از تاثیرگذاری اکران‌های مردمی جشنواره عمار در جامعه سخن گفت و اعلام کرد که در سال‌های آینده نیز در این جشنواره حضور خواهد داشت.

داوود جلیلی در گفتگو با خبرنگار دبیرخانه جشنواره عمار بیان کرد: «مستند «اجتماع تنها» مجموعه مستندی است که سه قسمت از آن تولید شده و قسمت‌های بعدی درحال تولید است. موضوع این مستند بحران جمعیتی است که امروزه جامعه ما را در برگرفته است. البته هر قسمت از این مستند یک موضوع را بررسی می‌کند.»

وی در ادامه با اشاره به اهمیت موضوع بحران جمعیتی در این مستند، گفت: «این موضوع در مملکت ما بسیار راهبردی است و من در کارنامه‌ام همیشه به دنبال چنین تولیداتی بودم. با وجود اینکه موضوع جمعیت اکنون مورد توجه حاکمیت نیز قرار گرفته است، فکر می‌کنم این موضوع به توجه هنرمندان و فیلم‌سازان نیز نیاز دارد. برای همین تصمیم گرفتم در این خصوص کار کنم.»

جلیلی تصریح کرد: «خیال ما از فضای تحقیقاتی راحت بود؛ چرا که مرکز پژوهش‌های صداوسیمای کشور، مجری این طرح بودند. اما با توجه به اینکه مطالعات موضوع جمعیت در ایران به تازگی شکل گرفته است، چندسالی است که دروازه‌های کشف و شناخت این موضوع به روی محققان ما باز شده است. اکنون که ما این مستند را ساخته‌ایم تلاش کردیم اطلاعات ما به روز باشد. در ادامه مسیر نیز هرچه تحقیقات ما توسعه پیدا کند، قطع به یقین در روایت مستند نیز نمایش داده می‌شود.»

وی درباره چالش‌های کاری‌اش اشاره کرد: «یکی از چالش‌های ما مسئله پژوهش و چالش دیگر مسئله دسترسی به آرشیوهای تصویری است. من سازمان‌های گوناگون را جستجو کرده‌ و هر فیلم و تصویری که با کلیدواژه جمعیت در کشور مرتبط بود را در این مستند جمع کرده‌ام. اما به جهت اینکه در کشور ما فیلم‌های زیادی در این حوزه تولید نشده است، این مشکل ادامه دارد و مستندسازان بعدی که بخواهند در این حوزه کار کنند با این مشکل مواجه خواهند شد. امیدواریم که راه‌های بیشتری در آینده برای فیلم‌سازان باز شود.»

این مستندساز در ادامه افزود: «من از فیلم‎‌سازان قدیمی جشنواره عمار هستم و در سه دوره از این جشنواره برنده تندیس و لوح تقدیر شده‌ام. در همه این دوران گفته‌ام که ایجاد بستر نمایشی بومی در سرتاسر ایران، بهترین خصلت و ویژگی جشنواره عمار است و آن را از جشنواره‌های دیگر کشور متمایز می‌کند. اینکه فیلم را یک روستایی محروم ببیند برای فیلم‌ساز دلچسب است.»

جلیلی با اشاره به اهمیت اثرگذاری مستند در جامعه اذعان داشت: «اکران‌های مردمی باعث می‌شود تاثیر روایت ما در لایه‌های گوناگون جامعه به صورت مویرگی ایجاد شود. البته اینکه اثر موثری اکران بشود هم شرط مهمی است.»

وی در پایان گفت: «دلم میخواست به عنوان یک هنرمند و فیلم‌ساز ایرانی ادای دینی هم به جامعه هدفم کرده باشم. ما پای کار جشنواره عمار هستیم. احتمالا در سال‌های آینده نیز به این جشنواره اثر خواهم فرستاد.»

گفتنی است، آثار جشنواره عمار تا 13 دی‌ماه در سینما بهمن تهران میزبان نگاه علاقه‌مندان خواهد بود.