به گزارش عمارفیلم، مراسم افتتاحیه پانزدهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار، روز جمعه 7 دی ماه، با حضور خانوادههای معظم شهدا، اهالی رسانه، هنرمندان برگزیده این دوره و جمعی از اقشار مختلف مردم، در سینما بهمن تهران برگزار شد. جشنواره عمار از زمان تأسیس خود تا به اکنون بهعنوان فضایی برای حمایت از هنرمندانی شناخته شده است که به بیان حقیقت جامعه ایرانی و امت اسلامی پایبند هستند. محور اصلی جشنواره امسال، در راستای همین رسالت، بر روایت «امت مقاوم» و «جامعه مقاومت» تمرکز داشت؛ هدف این رویداد، برجستهسازی نقش هنر در تبیین واقعیتهای جهانی و تقویت آرمانهای انقلاب اسلامی بود.
مراسم افتتاحیه پانزدهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار با قرائت قرآن توسط کودکی فلسطینی آغاز شد؛ کودکی که آثار خشونت و ظلم رژیم اشغالگر را بر جسم خود به یادگار دارد. در ادامه و طبق سنت هر ساله جشنواره، قرار بود کلیپ ویژه «سلام» این دوره، برای نخستین بار توسط یکی از خبرنگارانی که در غزه حضور داشت، قرائت شود. با این حال، به دلیل قطع ارتباط با این خبرنگار در روزهای منتهی به مراسم، تمامی تلاشها برای برقراری تماس مجدد با این خبرنگار بینتیجه ماند و در نهایت، مجری مراسم وظیفه قرائت متن را بر عهده گرفت.
سپس حضار به تماشای کلیپی کوتاه از سخنان حاج نادر طالبزاده، درباره هنر و رسالت نشستند. در این کلیپ، نادر طالبزاده با نگاهی عمیق و متعهد، بر اهمیت هنر در بیان حقیقت و مسئولیت هنرمندان در تبیین واقعیتهای جامعه تأکید میکرد. این بخش از مراسم بهعنوان یادبودی از تفکرات ارزشمند ایشان در عرصه هنر و مقاومت، برای حاضران به نمایش درآمد.
هنرمندان باید حقیقت را منتقل کنند
مرضیه هاشمی دبیر پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار، به عنوان نخستین سخنران در مراسم به جایگاه رفت و در سخنان خود به حاج نادر طالبزاده، از بنیانگذاران این جشنواره، اشاره کرد و بیان کرد: «نادر طالبزاده یک قدم برداشت و یک فضا برای بچههای انقلاب و مقاومت هنرمدان معتقد درست کرد. جشنواره عمار هر روز به روز پربارتر شده و حالا وارد بخش بینالمللی شدهایم.»
مرضیه هاشمی، در سخنان خود با اشاره بر این موضوع که مقام معظم رهبری از ضرورت تبیین حقیقت سخن گفتهاند ادامه داد:«ما در این دوره حساس و آشفته از تاریخ، وظیفه داریم که راه درست را پیدا کنیم. هنرمندان و جوانان باید با جوانان دیگر نقاط جهان ارتباط برقرار کرده و حقیقت را به آنها منتقل کنند. در حالی که جنایات و نسلکشیهایی در غزه در حال وقوع است، برخی رسانهها هنوز تلاش میکنند که این اخبار را سانسور کنند. 46 هزار نفر در این کشتار جان خود را از دست دادهاند، اما این موضوع در صدر اخبار رسانههای جهانی قرار نمیگیرد. وظیفه ماست که این حقیقت را به گوش دنیا برسانیم. ما باید اعتماد به نفس داشته باشیم و بدانیم که حرفهای زیادی برای گفتن داریم. اکنون زمان آن فرا رسیده است که این پیامها را منتقل کنیم. مقام معظم رهبری بارها بر ضرورت تبیین حقیقت تأکید کردهاند؛ حالا باید از خود بپرسیم که این کار را چه کسی باید انجام دهد؟»
وی در ادامه سخنان خود به اهمیت نقش رسانههای مقاومت در ارائه اطلاعات به جهان پرداخت و تاکید کرد: «خوراک اصلی رسانهای باید از سوی ما به غربیها ارائه شود. ما باید به آنها نشان دهیم که مقاومت چیست، و برای چه اهدافی تلاش میکند، چرا کشورهای غربی در پی تحریم کشورهای عضو مقاومت هستند و چرا اخبار ضد ایران و ضد مقاومت در رسانههای غربی منتشر میشود.»
اعلام برگزیدگان و اهدای جوایز
پس از سخنان مرضیه هاشمی، برگزیدگان بخشهای مسابقه «فیلم ما» و «نماهنگ» معرفی شدند. پیش از اعلام نتایج بخش «فیلم ما»، فیلم منتخب این بخش، «الف ب نون»، برای حضار در سالن به نمایش درآمد. پس از آن، خانوادههای شهید مدافع حرم حسین اماناللهی و شهید محمدهادی حاج رحیمی، همراه با اعضای هیئت داوران بخشهای «نماهنگ» و «فیلم ما» شامل محمد گلریز، مهدیار عقابی، زینالعابدین تقیپور،علیمحمد مودب، حمید صالحی و رضوانه فتحی برای اهدای جوایز به برگزیدگان به روی صحنه دعوت شدند.
هیئت داوران بخش نماهنگ، پس از تقدیر از اثر «فرزند خورشید» به کارگردانی وحید امینی، لوح افتخار این بخش را به اثر «مردمان روستا» به کارگردانی ابوالفضل گل به دلیل «پرداخت هنرمندانه و امیدآفرین در جامعه روستایی»، و به اثر «منجی العالم» به کارگردانی وحید امینی به دلیل «خلاقیت تصویری و پرداخت جذاب» اهدا کردند.
در بخش «فیلم ما»، هیئت داوران ضمن تقدیر از آثار «بابا علی» به کارگردانی امیرحسین ملکزاده و «نوک آویز» به کارگردانی حمید عالی و مسعود معماری، لوح افتخار این بخش را به اثر «الف ب نون» به کارگردانی علی استودان به دلیل «پرداخت هنرمندانه و نوجوانانه به موضوع و ارائه راهکار جمعی با بهرهگیری از ظرفیتهای بومی منطقه» اهدا کردند.
همچنین فانوس بخش «نماهنگ» به اثر «قبله افلاک» به کارگردانی سامان درویشی به دلیل «انتخاب و پرداخت درست به موضوع و بیان شایسته احساسات» اهدا شد.
علی استودان، کارگردان اثر «الف ب نون»، در سخنان خود پس از دریافت جایزه گفت: «من از روستای کوچکی در شهرستان ماسال آمدهام و این افتخار را دارم که در این جشنواره حضور پیدا کردهام. از همکلاسیهایم و بهویژه آقای رضایی که در روند تولید این اثر به من یاری رساندند، صمیمانه تشکر میکنم.»
همچنین سامان درویشی، کارگردان اثر «قبله افلاک»، در سخنان خود گفت: «هیچ یک از منابع مالی نهادهای فرهنگی و دولتی برای تولید این نماهنگ استفاده نشده است. شایسته بود که این هدیه به محمدرضا هراتی، تهیهکننده اثر، تقدیم میشد که با فروش طلای همسرش این پروژه را به سرانجام رساند.»
جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت» به فاطمه خطیب اهدا شد
در ادامه، از نرگس سادات مظلومی، نویسنده کتاب «تبسم کلارا»، برای معرفی برنده جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت دعوت» به عمل آمد. این کتاب روایتگر سالهای فعالیت خیریه بینالمللی «انفاق» و فاطمه خطیب، یکی از مؤسسان آن، است. نرگس سادات مظلومی در سخنان خود گفت: «کتاب تبسم کلارا روایت زحمت و فراز و فرودهایی که اعضای خیریه انفاق در این سالها داشتهاند. به امید اینکه این تلاشهای خالصانه دیده شود. این کتاب را تقدیم به پدرم میکنم که سالها در عرصه فعالیتهای بینالمللی تلاش کردند و همچنین از سرکار خانم عجیب به پاس فعالیتهایشان قدردانی میکنم.»
در آیین افتتاحیه پانزدهمین جشنواره عمار، جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت» توسط خانواده شهید خدادادی به فاطمه خطیب، فعال جهادی در عرصه داخلی و بینالمللی اهدا شد. در این مراسم، فاطمه خطیب در سخنانی با اشاره به شهدای مقاومت و ابراز تاسف نسبت به وضعیت مادران و کودکان غزه، اظهار داشت: «عرض ادب و احترام دارم خدمت حضار و همچنین عرض شرمندگی به درگاه رسولالله که بهترین فرزندان امت ایشان در حال پرپر شدن هستند و ما در این زمینه اقدام مؤثری نکردهایم. شرمندهایم از مردم و مجاهدین غزه که با دست خالی در برابر دشمن مبارزه میکنند، در حالی که ما به بهانه کمبود امکانات، از انجام اقدامات جدی خودداری کردهایم. شرمندهایم از مادران غزه که در شرایطی دشوار فرزندان خود را از زیر آوار بیرون میکشند، در حالی که فرزندان ما در آسایش و آرامش در خانههای خود هستند. شرمندهایم از کودکان غزه که با شکمهای گرسنه آخرین سنگر مبارزه حق علیه باطل را حفظ کردهاند، در حالی که در این ۱۵ ماه حتی یک شب گرسنه نخوابیدیم. امیدوارم خداوند ما را مورد رحم و مغفرت قرار دهد و در روز قیامت در کنار کسانی قرار ندهد که حسین (ع) را در روز عاشورا تنها گذاشتند.»
پذیرایی با «کپوره»، نماد همبستگی با مجاهدان
پس از اهدا جایزه «دستکش ننه عصمت» در ادامه مراسم، طبق روال هر ساله جشنواره مردمی فیلم عمار، پذیرایی افتتاحیه امسال هم متفاوت بود. امسال پذیرایی از حاضرین در سالن با غذای «کپوره» انجام شد. این غذا از آشپزخانه موسسه مصباح تهیه و توسط همسران رزمندگان حزبالله لبنان پخته شده بود. این گروه از پیشتر برای مجروحان لبنانی غذاهای رایگان تهیه و بخشی از درآمد حاصل از فروش این غذاها را به خانوادههای رزمندگان تقدیم میکردند. غذای «کپوره» امسال نیز به عنوان نمادی از همبستگی و حمایت از مجاهدان و خانوادههای آنها در جشنواره عمار سرو شد.
اهدای جوایز در بخشهای مختلف
پس از پخش سرود «سیدنا القاعد» از گروه مشکات الزهرا، روند اهدای جوایز به برگزیدگان از سر گرفته شد. هیئت داوران بخش پویانمایی، متشکل از محمدحسین نیرومند، محمدرضا سرشار، محمدصادق باطنی و مهدی جعفری جوزانی، با تقدیر از آثار «علم» به تهیهکنندگی حسین رضاییفرد و «روحالله» به تهیهکنندگی رضوانه فتحی، لوح افتخار این بخش را به اثر «اسطوره» به تهیهکنندگی سید مصطفی حسینی اهدا کردند. این اثر به دلیل «پیوند هنرمندانه ادبیات اساطیری با مفاهیم معاصر انقلاب اسلامی و استفاده بهینه از تکنیکهای هنری»، شایسته تقدیر ویژه شناخته شد.
در ادامه، فانوس بخش پویانمایی به اثر «ساعت جادویی» به تهیهکنندگی محمدمهدی نخعیراد و ناصر جاهدنیا اهدا گردید. این اثر به دلیل «پرداخت دقیق به مضمون تاریخی، روایت جذاب و قابلفهم برای عموم، و تکنیک هنری متناسب»، مورد تقدیر قرار گرفت.
اهدای جایزه «چفیه شهید خالقیپور» به غلامرضا صنعتگر
همچنین در ادامه مراسم، ابتدا کلیپی کوتاه از معرفی غلامرضا صنعتگر برای حاضران در سالن پخش شد و سپس این هنرمند به روی صحنه آمد. صنعتگر، که از هنرمندان برجسته و متعهد عرصه موسیقی است، اخیراً با موضوع محور مقاومت آثار جدیدی تولید کرده است. پس از اجرای قطعه “صبح فردا”، وی در سخنانی اظهار داشت: «ما همیشه عضو کوچک این صنف هنر خواهیم بود. امیدوارم تا جایی که میتوانم به ایران ادای دین کنم.»
صنعتگر در ادامه، به تجربه خود از اجرای کنسرت در دمشق اشاره کرد و گفت: «یک تفاوت خاصی که آنجا بود، امنیت معنوی حاکم بر فضا بود. به این معنا که بعد از هر اجرا، به پابوس حضرت زینب (س) و رقیه (س) میرفتیم. به من اطلاع داده شد که برخی از کسانی که در برگزاری کنسرت به من کمک کرده بودند، طی روزهای اخیر به شهادت رسیدهاند. این خبر برای من بسیار ناراحتکننده بود.»
پس از آن، علی محمد مودب، شاعر و ترانهسرای نامدار که یکی از ترانهسرایان آثار غلامرضا صنعتگر است، به روی صحنه آمد. مودب در سخنان خود گفت: «من توفیق داشتم برای شهدا با آقای صنعتگر ترانهای را کار کنم. کم پیش میآید که خوانندهای با این تراز و صدای خاص و متمایز همچون آقای صنعتگر، خود را وقف موضوعاتی کند که نیاز امروز ماست. در کتاب جامعه احساس موسیقی، پروفسور رفیعیپور به جنبهای از موسیقی اشاره میکند که پشت هر احساس، یک تفکر نهفته است. وقتی یک احساس را در جامعه منتشر میکنیم، بهطور ناخودآگاه یا آگاهانه یک تفکر را حمایت میکنیم. این مسئله کمتر مورد توجه قرار گرفته است.»
در ادامه، میلاد عرفانپور، شاعر جوان و نامدار، به روی صحنه آمد و در سخنانی بیان کرد: «در زمانهای که اگر هنرمندی بخواهد در کنار آرمانها و اصول خود بماند با هجمه و فشار مواجه میشود، غلامرضا صنعتگر صدایش را وقف انقلاب، مردم و آرمانهای ما کرده است. او حتی تلاشهای مجاهدانهای فراتر از عرصه موسیقی برای مردم انجام داده است.»عرفانپور سپس غزلی را که در مسیر حضور در جشنواره سروده بود، خواند و آن را به غلامرضا صنعتگر تقدیم کرد.
به منظور اهدای جایزه «چفیه شهید خالقیپور»، مادر این شهید بزرگوار به همراه خانواده شهید فراهانی و خانواده شهید اعتمادیان به روی صحنه آمدند. در این مراسم، جایزه «چفیه شهید خالقیپور» توسط مادر این شهید عزیز به غلامرضا صنعتگر تقدیم شد.
مادر شهید خالقیپور در سخنانی با اشاره به داستان چفیه پسرش گفت: «مفتخرم که خداوند به من عمر داد تا در تمامی دورههای گذشته جشنواره حضور داشته باشم و همراه با همه فرزندانم در این مراسم شرکت کنم. این برای من افتخار بزرگی است. چفیهای که در دستانم میبینید متعلق به پسر دومم، رسول خالقیپور است. این چفیه آغشته به خون او بود. خون خشک شده بود، اما با اشک چشمانم آن را شستم تا هر سال در این جشنواره به یک عزیز اهدا شود.»
پس از سخنان مادر شهید، غلامرضا صنعتگر در مورد احساسات خود پس از دریافت این جایزه و شنیدن سخنان مادر شهید گفت: «زبان از بیان این احساسات قاصر است. امیدوارم بتوانم در این مسیر به بهترین شکل ادای دین کنم. از مهدی سیار و محسن صفایی تشکر ویژه دارم که همیشه در کنارم بودهاند. گاهی اوقات زبان به اندازه کافی برای بیان احساسات نمیتواند جوابگو باشد. امیدوارم در این مسیر بتوانم ادای دین کنم. همچنین از تمام کسانی که همیشه در کنار من بودهاند و اجازه ندادند تا از فضای مجازی آسیب ببینم، تشکر میکنم.»
هیئت داوران بخش برنامه تلویزیونی، متشکل از حمید شاهآبادی، فرزاد جمشیدی، علی نادری، حجتالاسلام محمدحسین جمالزاده و فریده فرخینژاد، ضمن تقدیر از اثر «بروپی کارت» به تهیهکنندگی وحید علی، لوح افتخار این بخش را به اثر «بوم استاد لطفی» به تهیهکنندگی احمدرضا بلیغ و احمدرضا زارعی اهدا کردند. همچنین، جایزه فانوس این بخش به اثر «خونه مونه» به تهیهکنندگی محمد داوود صالحی تعلق گرفت.
در بخش گزارش خبری، هیئت داوران پس از تقدیر از اثر «به یاد مادر رزمندگان» به کارگردانی نوید سالمزاده، لوح افتخار این بخش را به اثر «زمین خواری (رضاخان)» به کارگردانی مریم محمدی اهدا کردند. همچنین، فانوس این بخش به اثر «صدای زندگی» به کارگردانی کاظم دهقانی اشکذری اختصاص یافت.
در بخش میانبرنامه و آیتم، هیئت داوران با تقدیر از آثار «ساعت بهشتی» به کارگردانی پوریا فعلهگری و «نشان مقاومت» به کارگردانی عرفان رزمی، لوح افتخار این بخش را به آثار «الف تا (مدرسه شهید بهشتی)» به کارگردانی ایمان ایزی، «رویای یحیی» به کارگردانی حسین الهام و «روز اصفهان» به کارگردانی علی عشوری اهدا کردند. همچنین، جایزه ویژه فانوس این بخش به اثر «رئیسی مرسی» به کارگردانی سعید ساروقی تعلق یافت.
پس از پایان مراسم اهدا جوایز، افتتاحیه پانزدهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار به پایان رسید. با این حال، طبق برنامهریزی، پس از مراسم افتتاحیه، مستند «سنگر هفت تپه» به کارگردانی علی زهیری با محوریت اعتراض و حقطلبی کارگران هفتتپه به نمایش درآمد.
از روز شنبه 8 دیماه، اکران فیلمها، نشستهای تخصصی و کارگاههای ویژه جشنواره آغاز خواهد شد. این برنامهها از تاریخ 8 تا 13 دیماه در سینما بهمن تهران برگزار میشود و اکران آنلاین فیلمها نیز 24 ساعت پس از نمایش در سینما، از طریق سکوی مجازی عماریار در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.