رفیعی قصه ساخت مستند «خالد و مجتبی» را اینگونه بیان کرد: «خرداد 92 بود و شهر نبل به تازگی سقوط کرده بود. دوستانم به من و مهدی رضوانی گفتند یک ماه دیگر در این منطقه عملیات میشود. با هلیبورن مواد غذایی بروید و روایتی از مقاومت یک ماهه مردم داشته باشید. از قضا راه هوایی هم در همان ایام بسته شد. خیلی طول کشید تا بتوانیم به سوریه برویم.»
وی ادامه داد: «در این ایام اخبار و رسانهها را به شدت رصد میکردم. با خودم میگفتم در سوریه باید چه مسئلهای را حل کنم. گزینههای مختلفی داشتیم. شبهههای گوناگونی وجود داشت که جنگ بین شیعه و سنی هم یکی از آنها بود.»
این کارگردان اظهار کرد: «فرایند تولید مستند یک روز بیشتر طول نکشید. همه موقعیتها را میدانستیم. این مستند یک کار گزارشی بود و من سر این لفظ چون و چرایی ندارم؛ چرا که یک کار گزارشی میتواند به جذابترین شکل ممکن انجام شود.»
وی تاکید کرد: «مستند اصلی من پشت پرده شام بود. البته تلوزیون هیچوقت این مجموعه را پخش نکرد. اصرار داشتند چند ثانیه از مستند را حذف کنم و من قبول نکردم. اما برای مستند خالد و مجتبی اتفاقات خوبی افتاد و در کشورهای مختلفی پخش شد. بازخوردهای خوبی هم گرفتم.»
برند حوزه مقاومت
روحالله رفیعی مطرح کرد: «چیزی که در رسانه ما عموما به آن توجه نمیشود بحث اقتصاد رسانه است. رسانه یک محصول بیشتر ندارد و آن هم توجه است. رسانهای که بتواند توجه مخاطب را به خودش جلب کند رسانه موفقی است. الجزیره این موضوع را دریافته و در حوزه مقاومت برند ساخته. حالا هم میتواند مثل هر بنگاه اقتصادی دیگری ماموریت بگیرد.»
وی خاطرنشان کرد: «الجزیره به درستی سوریه را شناخت و به اتفاقات ضریب داد. مردم همهجای دنیا قصه دوست دارند. این رسانه خلق قصه میکند و حتی اخبار و تحلیلها را نیز در قالب قصه میگوید. همین قصهپردازی باعث جذب مخاطب میشود. حتی به این قیمت که خبرنگاری مامور اطلاعاتی را از زندان بیرون بکشد و همه را فریب بدهد. ما با یک پروژه طرف هستیم. کدام رسانه در دنیا وجود دارد که پروژه بگیر نباشد.»
باید از آوینی یک پله بالاتر باشیم
رفیعی گفت: «مزیت مرتضی آوینی برای من این است که او فرزند زمانه خودش بود. اگر امروز حیات دنیوی داشت قطعا رفتار و برخورد دیگری داشت. ماندن در کلاس روایت فتح جز آسیب زدن به این راه و مسلک چیز دیگری ندارد. آقامرتضی خودش بود. زمانی میتوانیم موفق عمل کنیم که او را فهم کنیم و یک پله بالاتر از او بیاییم.»
وی در ادامه خطاب به اصحاب رسانه تاکید کرد: «اول باید فهم درستی داشته باشیم. مدیریت رسانه یک تخصص، دانش و مهارت است. اگر فردی چنین تخصصی نداشته باشد و مشغول به این کار شود، باید در تعهد او نیز شک کرد. آزمایشگاه ذهن و روح مردم تجربهبردار نیست.»
همچنین افزود: «نباید از انسان رسانه غافل بود. روزگاریست که من با گوشی موبایلم میتوانم بیشتر از چندین شبکه اثرگذار باشم. الگوهای رسانهای و ذائقه مردم تغییر کرده است. میتوانیم رسانه بحران باشیم به شرطی که بحران را خوب بشناسیم، توانمندی و امکانات خودمان را خوب بشناسیم. به شرططی ک مسئله را به درستی درک کنیم.»
رفیعی در دقایق پایانی برنامه فانوس بیان کرد: «خیلیها رجز میخوانند و خواسته یا ناخواسته در زمینی که صهیونیسم تعریف کرده بازی میکنند. اما آنچه نظریه مقاومت را ایجاد کرده سالهاست که وجود دارد. مقاومت یک امر فطریست و هر انسانی با هر آیین و مسلکی میتواند با رجوع به فطرتش آن را پیدا کند. اگر سوریه اشغال شده، من و شما باید این خط را ادامه بدهیم. زمین بازی ما قلب مردم است.»