حاج نادر طالب‌زاده را بیشتر بشناسیم؛

او مرد شجاع جهان مستند بود

مستند «پل» یکی از ده‌ها مستند دیده‌شده در جشنواره عمار بود که علاوه بر تشویق‌های گوناگون از منتقدان، توانست پذیرای یک نگاه خاص باشد و تحسین آن را برانگیزد. کارگردان مستند پل، از اولین واکنش حاج نادر طالبزاده به مستند پل گفت و تاکید کرد: «حاج نادر طالب‌زاده درباره مستندهای متفاوت و روشنگر دیدگاه شجاعانه‌ای داشت.»

امیرحسین نوروزی بیان کرد: «سابقه آشنایی من با مرحوم نادر طالب زاده به سالهای ۸۲_۸۳ برمی‌گردد. زمانی که در دفتر مستند تجربی روایت فتح مشغول بودم، ایشان با توجه به دوستی و تعلق خاطری که به شهید آوینی و روایت فتح داشتند و همچنین دوستی‌شان با جناب سید محمد آوینی گاهی به روایت فتح می آمدند و جلسات و دورهمی و گفتگوهایی که داشتیم شرکت میکردند.»

وی افزود: «اولین فیلمی که از من برای ایشان جذاب بود مستندی بود به نام «شاعر سپیده» درباره مرحوم حمید سبزواری شاعر انقلاب و سرودهایی که بر اساس اشعار ایشان ساخته شده بود. آن زمان ایشان برنامه راز را اجرا میکردند. یکی از برنامه‌ها درباره موسیقی و انقلاب بود که به واسطه همین مستند من مهمان برنامه‌شان بودم. از آن به بعد ارتباط ما صمیمی‌تر شد.»نوروزی در این مصاحبه مطرح کرد: «مستندهایی مثل پل را در جلسات نقد و بررسی که در خانه مستند برگزار می‌شد دیدند. آنجا هم خیلی احساساتی شدند و حسابی من را مورد لطف قرار دادند. مستندهای دیگر من را هم از تلویزیون، جشنواره عمار یا گاهی در دیدارهای شخصی می‌دیدند و تبادل نظر میکردیم. ایشان درباره یکی از مستندهای من که پخش آن دچار مشکل شده بود هم خیلی همراهی کردند.»

وی در پایان تاکید کرد: «حاج نادر طالب‌زاده درباره مستندهای متفاوت و روشنگر دیدگاه بسیار شجاعانه‌ای داشت. بسیار به نقد درون گفتمانی معتقد و پذیرای مخاطراتش بودند. چیزی که به نظرم این روزها در توصیف و تبیین شخصیت ایشان مغفول است همین اعتقاد ایشان به نقد درونی و ایجاد ظرفیت داشتن رسانه‌ای باز با امکان گفتگوی بین عقیده‌های گوناگون بود.»نباید ترسید و پابند مصاحبه شد

این صحبت‌های نوروزی، تلاقی خاصی با سخنان پیشین محسن مقصودی در برنامه فانوس دارد. مقصودی در بخشی از این گفتگو عنوان کرد: « نادر طالب‌زاده همیشه می‌گفت هر برنامه‌ای که می‌روم فکر می‌کنم برنامه آخرم است. اگر حرف حقی داریم باید بزنیم، نباید برای برنامه بترسیم که کسی خوشش نیاید و متوقف شود. این یکی از مهم‌ترین درس‌هایی‌ست که گرفتیم.»

وی همچنین افزود: «حاج نادر به ما آموخت که نباید تعلقی به برنامه داشته باشیم. برنامه صرفا ابزاری برای دفاع از حق است. تا جایی که شد باید اینکار را انجام بدهیم و پای این علم باشیم. اگر نشد باید برویم سراغ کار دیگری که موثرتر باشد. با چنین نگاهی گرچه ثریا چندین بار تعطیل شد، اما تاکنون مانده است.»