الگوسازی از یک کار موفق/ گزارش نشست خبری مستند «تلک»

نشست خبری مستند «اقتصاد مردمی» روز دوشنبه 11 دی‌ماه در حاشیه جشنواره مردمی فیلم عمار برگزار شد؛ نشستی که به بررسی نقش رسانه در الگوسازی اقتصادی، چالش‌های تولید مستند و لزوم توجه به روایت‌های واقعی از مبارزه در حوزه تعاون اختصاص داشت. عباس قائمی، کارگردان اثر، و مصطفی صالحی‌راد، کارشناس برنامه، در این جلسه از ضرورت گفتمان‌سازی برای حل مسائل اقتصادی و مردمی سخن گفتند و بر اهمیت نگاه مسئله‌محور در مستند تأکید کردند.

به گزارش دبیرخانه جشنواره عمار، عباس قائمی، کارگردان مستند در این نشست بیان کرد: «ما نقش ویژه‌ای برای رسانه قائل هستیم. نگاه ما این است که یکی از مهم‌ترین نقاط اثر برای اینکه بسیاری از مسائل حل شود و با مخاطبان و ذی‌نفعان یک حوزه ارتباط بگیریم.»

قائمی در ادامه گفت: «قصدمان این بود که با روایت کردن این مجموعه اقتصادی موفق الگوسازی کنیم.»

مصطفی صالحی راد، در این نشست مطرح کرد: «شما نمی‌توانید بدون مسئله درمورد راه حل صحبت کنید. از ویژگی‌های اقتصاد مردمی این است که مسئله‌محور است. نظام حل پای مردم را به حوزه‌های عملیاتی باز می‌کند.»

عباس قائمی: «قصدمان این بود که با روایت کردن این مجموعه اقتصادی موفق الگوسازی کنیم. روزهایی که ما برای فیلم‌برداری می‌رفتیم، فشار خیلی زیادی را روی اعضای تعاونی احساس می‌کردیم اما با این حال احساس می‌کردیم که ایستاده‌اند و پای کار تعاونی هستند. قهرمان اصلی ما همین مردم بودند.»

صالحی‌راد کارشناس برنامه در ادامه گفت: «علی یورتخانی روایت‌هایی از جنگ و مبارزه اقتصادی در حوزه تعاون دارد که در این مستند ندیدیم. آدم‌هایی شبیه یورتخانی، روبروی یک غول بی‌شاخ و دم ایستاده‌اند و اگر از این غول صحبت نکنیم، در حق این آدم‌ها جفا کرده‌ایم.»

در ادامه شاهد سوالات خبرنگاران و مردم بودیم. کشاورز حاضر در جلسه اکران مطرح کرد: «چیزی به نام حکمرانی(مدیریت) تصمیم‌گیری در کشاورزی وجود ندارد و یا اگر وجود دارد به روستاهای محروم سیستان و بلوچستان رسیدگی نمی‌کند. من کف میدان بودم؛ خیلی جاها رفتم و دیدم باید طبق یک سناریو و طرح‌واره‌ای پیش رفت که بتوان کار را حل کرد.»

اندر احوالات سوالات نشست

مصطفی صالحی‌راد در پاسخ به این کشاورز گفت: «من هم مثل شما بچه روستا هستم. اما تا زمانی که بخواهیم تنهایی حرکت کنیم به جایی نمی‌رسیم. علی یورتخانی‌ها یدالله مع‌الجماعه هستند و با مفهوم تعاون ممزوج شده‌اند.»

محسن باقری کارشناس برنامه نیز پاسخ داد: «حکمرانی به فهم بنده مجموعه‌ای از این کنش‌گران عرصه اقتصاد است که فعالیت می‌کنند و کنش‌های آنها بر یکدیگر اثر می‌گذارد. کاری که یورتخانی انجام می‌دهد بر فعالیت دولت نیز تاثیر می‌گذارد.»

در ادامه خبرنگار دبیرخانه جشنواره عمار از کارگردان پرسید: «آیا در روند تولید اثر، اکران در جشنواره عمار مدنظر شما بود یا پس از اتمام تولید این جشنواره را انتخاب کردید؟»

عباس قائمی کارگردان اثر پاسخ داد: «اولویت اول ما صداوسیما بود چرا که مخاطب اولیه ما دامداران و تولیدکنندگان هستند. اما این دغدغه برای ما ایجاد شد که از بستر رسانه استفاده بکنیم و دریافتیم که جشنواره مردمی عمار به واسطه هویتش سنخیت بیشتری با این فضا دارد.»