ساعت 6 به وقت آغاز اشغالگری / ماجرای یک پیمان ننگین

مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن» سراغ روایت قراردادی رفته است که امضای آن، امضایی برای آغاز و مشروعیت دادن به یک اشغالگری است؛ قرارداد کمپ دیوید.

هر پیمانی دو سر دارد. دو سری که از سودی منتفع می شوند و در صلح، پیمان می‌بندند که به نفع یکدیگر کاری کنند. هر پیمانی توسط دو طرف امضاء می‌شود. دو طرفی که قبول می‌کنند در نهایت بایکدیگر دست دوستی دهند و آغازگر قراردادی شوند که شاید تا سالیان سال زندگی میلیون‌ها نفر به همان قرارداد گره بخورد. داستان پیمان و قراردادی های سیاسی داستانی بلند است. داستانی که روایت هر کدام آن پرده از رازهایی برمی‌دارد که گاهی به قدمت عمر یک رژیم و چگونگی پا گرفتن آن است.

مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن»، روایت چگونگی شکل گیری رژیم صهیونیستی اسرائیل در سرزمین فلسطین است. ماجرای یک مذاکره و پیمان بین مصر و رژیم صهیونیستی اسرائیل با وساطت مستقیم آمریکا. پیمان کمپ دیوید در زمان انورسادات در شرایطی با اسرائیل بسته شد که آمریکا نقش مهمی در این میان بازی می‌کرد. مصر به عنوان یکی از کشورهای عرب مخالف با به رسمیت شناختن اسرائیل پس از سالها مقابله و جنگ با این رژیم زمان ریاست جمال عبدالناصر در صحرای سینا، سلاح بر زمین گذاشته و پیشنهاد آمریکا برای مذاکره با اسرائیل را می‌پذیرد. مذاکره‌ای که در محلی به نام کمپ دیوید انجام می‌گیرد و آمریکا دست مصر و اسرائیل را به یکدیگر می‌فشارد و جنگ میان آن دو را به اتمام می‌رساند اما غافل از آنکه آتشی زیر خاکستر هنوز شعله می‌کشد.

اوایل سپتامبر ۱۹۷۸ جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا، انور سادات رئیس جمهور مصر و مبارزه سابق و مناخیم بگین نخست وزیر رژیم صهیونیستی را در مکانی به نام کمپ دیوید دعوت می‌کند. بعد از ۳۰ سال نبرد بی‌نتیجه بین اعراب و اسرائیل، آمریکا تلاش می‌کند از راهی دیگر پایانگر یک مخاصمه سی ساله شود.
انورسادات و مناخیم در استراحتگاه اختصاصی رئیس جمهور آمریکا یعنی کمپ دیوید، 12 روز غیررسمی و مخفیانه مذاکره کردند. این مستند تلاش دارد آنچه پس از این مذاکره و نتیجه پیمانی که به کمپ دیوید شناخته شد بپردازد.

شروع مستند با استفاده از تصاویر آرشیوی کمتر دیده شده، جلسه سازمان ملل و رای گیری آن برای به رسمیت شناختن یک حکومت جدید را نمایش می‌دهد. شروعی که دست مخاطب را گرفته و با واقعیاتی به قدمت چند دهه اشغالگری همراه می‌کند.

مستند «ساعت ۶ به وقت واشنگتن» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی امیر حسین نوروزی و نویسندگی نوید سالاری مقدم ساخته شده است. این کارگردان پیشتر نیز مستندهایی در خصوص زوایای مختلف اشغالگری رژیم صهیونیستی اسرائیل ساخته است. از همین رو مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن» را می‌توان مستندی قوی از تیمی با تجربه در مسئله فلسطین دانست.

میرحسین نوروزی، کارگردان مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن» در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، در مورد سابقه خود در تولید مستندهای مرتبط با مسئله فلسطین گفت: پیش از ساخت مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن»، مستندهای آرشیوی «بازی انگلیسی»، «دور یک میز» و «عملیات سیانور» را با موضوع لابی‌گری‌های آمریکایی- غربی در به رسمیت شناختن اسرائیل تولید کردم. مستند «بازی انگلیسی» روایتی از نقش انگلستان در به رسمیت شناخته شدن اسرائیل بود که در سال 1385 تولید شد. هم چنین در مستند «عملیات سیانور» ماجرای یک کشتی نظامی را مورد بررسی قرار می‌دهیم که در بحبوهه جنگ اعراب و اسرائیل مورد حمله قرار گرفته و از بین می‌رود.

وی در خصوص مستند «ساعت ۶ به وقت واشنگتن» گفت: مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن» از ماجرای کمپ دیوید و جلسه به ظاهر صلح که بین رئیس جمهور وقت مصر، انور سادات و مناخیم بگین، نخست وزیر اسرائیل برگزار شد، آغاز شده و به شکل‌گیری اسرائیل و شیوه اشغال فلسطین ختم می‌شود. در آن جلسه که پس از جنگ های طولانی اعراب و اسرائیل برگزار می‌شد، انور سادات به نمایندگی از جهان عرب حضور داشت و قرار بود که به منازعات بین اعراب و اسرائیل پایان دهد اما با تلاش‌هایی که از بیرون صورت گرفت و به واسطه عقب‌نشینی‌ها، فلسطین قربانی شد و بخشی از اراضی خود را از دست داد.

نقطه قوت این مستند را می توان روایت منسجم آن دانست. اگرچه روایت به صورت خطی بیان می‌شود، استفاده از تصاویر آرشیوی و واقعی که قدمت آن به هفتاد سال و بیشتر می رسد، مخاطب را با خود همراه و واقعیات را تبیین می‌کند. درواقع این روایت که به صورت نریشن بیان می‌شود، در کنار تصاویری که مخاطب پیشتر در کمتر مستندی آن را دیده، مستند را تبدیل به منبعی موثق می‌کند.

 

برای تماشای مستند «ساعت 6 به وقت واشنگتن» از اینجا وارد شوید

فاطمه قربانی رضوان