حسن وزیرزاده:

آفت مستندسازان رجوع به محتوای احساسی و داستان محور است

کارگردان مستند «قاعده بازی» به دنبال روایتی مستند و بدون دخل و تصرف از 8 سال جنگ یمن و عرستان بوده و معتقد است مستندهایی بدون موضع‌گیری سیاسی و احساسی، کم ساخته می‌شود. 

گزارش عمار فیلم؛ «حسن وزیرزاده» در مصاحبه با خبرنگار عمار برای مستند «قاعده بازی» به بهانه حضور در چهاردهمین جشنواره مردمی فیلم عمار از چگونگی پیدا کردن سوژه توضیحاتی بیان کرد.

این مستند ساز جوان گفت: مستند سازان همیشه به سراغ سوژه‌های عملیاتی رفتند، تقریباً 90 درصد مردم هیچ اطلاعی ندارند که در یمن چه اتفاقی افتاده و چرا یک جنگ طاقت‌فرسا با عربستان داشته‌اند و تصمیم بر این شد که به این ماجرا از زمانی که در یمن بیداری‌اسلامی یا بهار‌عربی رخ داد و حکومت یمن عوض شد، بپردازد. «قاعده بازی» شروع به بیان اتفاقات می‌کند و خیلی سعی ندارد که تحلیل کند یا ارزش افزوده‌ای علاوه بر رویدادها به آن اضافه کند، در کل می‌خواهد به این بپردازد که چه اتفاقی از 8 سال پیش تا الان افتاده که بالاخره توانستند با عربستان صلح کنند و به یک قدرت منطقه‌ای تبدیل شوند اما این را با تحلیل نگفته بلکه با تاریخ، روز و ساعت وقایعی که بر این کشور گذشته، مطرح کرده است.

او دامه افزود: متاسفانه بسیاری از دوستان ما اطلاعات به مخاطب نمی‌دهند و صرفاً تحلیل ارائه می‌کنند. مثلا در جایی قرار بود یک عملیاتی انجام شود که در آن عربستان و امارات بیم قدرتمندی موشکی یمن را داشتند و به همین دلیل فرمانده موشکی یمن را ترور می‌کنند ولی نتیجه برعکس می‌شود و اولین سالگرد شهید اولین موشک از سمت یمن شلیک می‌شود ما در اینجا برای اسم این فرمانده از لفظ شهید استفاده نکردیم و فقط مسئله ترور را عنوان کردیم که حتی با استفاده از لفظ شهید جهت‌گیری یا سوگیری خاصی هم نکرده باشیم تا قضاوت به عهده بیننده باشد.

وی توضیح داد: این مستند قوی‌ترین مستندی هست که از قبل جنگ تا آخر جنگ که حدوداً 10 سال است، سیر اتفاقات را روایت می‌کند و هرکس که بخواهد اطلاعاتی کلی در مورد جنگ یمن و عربستان بدست بیارود همین یک ساعت کفایت می‌کند، این مستند برای رنج سنی یا قشر خاصی نیست و مخاطب عام دارد و برای هرکسی که خواهان کسب اطلاعات باشد مفید است چون بدون هیچ موضع‌گیری ساخته شده و صرفاً وقایع را کنار هم قرار دادیم تاکید می‌کنم که ما حتی از اسم شهید استفاده نکردیم تا قضاوت به طور کامل به عهده بیننده این مستند باشد و هر حرفی هم زده شده سند آن موجود بود، هیچ تحریفی در بیان واقعیت نداشتیم تا جایی که حتی به اشتباهات صورت گرفته و شکست‌ها هم اشاره شده است.

وزیرزاده درباره شرکت در جشنواره عمار گفت: جشنواره عمار یک ویژگی خوبی که دارد اینست که بخش مربوط به انتشار را بهتر مدیریت می‌کند و مردمی‌تر از جشنواره‌های دیگر است در واقع جشنواره‌های دیگر به مسائل مربوط اقدامات حرفه‌ای می‌پردازد و این از مردمی بودن کمی دور می‌شود البته که شکر خدا ما توانستیم جایزه جشنواره‌های دیگر را هم کسب کنیم ولی خوبی عمار همین بحث انتشار عمومی و مردمی بودن آن بوده و یکی از آفت‌هایی که جشنواره عمار باید با آن مقابله کند تا دچار آن نشود این است که دچار مخاطب خاص مثل شبکه افق نشود و مخاطب باید عامه مردم باشند عمار نباید فقط ارزشی ها را مخاطب محسوب کند که شکر خدا تا الان موفق عمل کرده و باید بهتر هم بشود.

این مستندساز جوان سختی کار را در قسمت پژوهش آن عنوان کرد و گفت که دسته‌بندی مطالب و بهره‌وری از آن سخت‌ترین بخش ساخت این مستند بود تا با تحریف و سوگیری به مخاطب نرسد.

در آخر هم وزیرزاده در توصیه‌ای به فیلمسازان جوان گفت: آفتی که اکثر مستندسازان به آن دچار شده‌اند اینست که رفتند سراغ داستان! اینکه یک واقعه یا واقعیات را پیدا می‌کنند و یک روایت داستان‌گونه و احساسی برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطب مطرح می‌کنند، اینکه صرفاً حتی بچه‌ انقلابی‌های ما به سراغ موارد داستانی و احساسی می‌روند، آفت محسوب می‌شود و باید روایت محور به دور از سوگیری احساسی مستند را بسازند.

حسن وزیرزاده کارگردان و مستند ساز اهل تهران و متولد 1366 است. تحصیلات ایشان کارشناسی تدوین فیلم است. او کارگردانی مستند هایی همچون: «سیاح» و «آقای معاون» را برعهده داشته است.

 

در چهاردهمین دوره جشنواره عمار همانند دوره‌های پیشین، فرصتی فراهم شده‌است تا علاقه‌مندان بتوانند منتخب فیلم‌های این جشنواره را به‌صورت رایگان و با اینترنت نیم‌بها در سامانه عماریار تماشاکنند. اکران برخط مستند «قاعده بازی» در سکوی عماریار (ورود از اینجا) 24 ساعت پس از اکران در سینما فلسطین تهران انجام خواهدشد.