به گزارش «عمار فیلم» به نقل از سینماپرس، به مناسبت سالگرد درگذشت مرحوم سلحشور در این مطلب آثار تولید شده ایشان در کلام رهبر معظم انقلاب بررسی شده است.
قصه اصحاب کهف را از شما یاد گرفتم
دیدار دست اندرکاران مجموعه تلویزیونی مردان آنجلس در هشتم اسفند ۱۳۷۷
ماه رمضان بود، فکر کردم برای اینها چه مطلبی را مطرح کنم که خوب باشد. به مناسبت حال خودم گفتم که سورۀ کهف را برایشان تفسیر میکنم. برای این کار، من به تفاسیر مختلف و به تاریخ مراجعه میکردم و در آن جلسه -که جلسهی خیلی پُرشور و خوبی هم بود- این ماجرا را در شبهای ماه رمضان پشت سر هم بیان میکردم.
پس از این قضیه هم بارها داستان اصحاب کهف را گفتهام و شنیدهام و خواندهام؛ اما حقیقت قضیه این است که قصۀ اصحاب کهف را از شما یاد گرفتم! آن شبی که شما آن صحنۀ بسیار زیبا و قوی و پیچیده و عالی را اجرا کردید، من فهمیدم که «اذ قاموا ربّنا ربّ السّموات و الأرض» یعنی چه! آن شب من این را به چشم خودم دیدم. شما حقیقتاً یک داستان قرآنی را زنده و مجسم کردید و آن را در مقابل چشم بینندگان قرار دادید؛ این کارِ خیلی بزرگی است.
مردان آنجلس قابل مقایسه با کارهای بزرگ دنیاست
جلسه پرسش و پاسخ مدیران مسئول و سردبیران نشریات دانشجویی چهارم اسفند۱۳۷۷
من فکرش را نکردهام که برای کمک به دانشجویان هنر چه کار میشود کرد. البته من عقیدهام این است که در زمینهی هنر -بخصوص هنرهای نمایشی – ما واقعاً خیلی نیاز داریم. از طرفی هم آدم میبیند که حقّاً و انصافاً استعدادهای بسیار خوبی هست؛ چه در زمینهی بازیگری، و چه در زمینهی کارگردانی؛ همهاش هم مربوط به دوران انقلاب است؛ مربوط به قبل از انقلاب نیست. من خیلی هم با سینما ارتباطی ندارم؛ ممکن است نمایشهایی را که از تلویزیون پخش میشود، یا چیزی ورای این را یک وقت فرصت کنم ببینم؛ اما در همان حدّی که من دیدهام، میتوانم بگویم که نسبت بازیگران سینماییِ خوبِ بعد از انقلاب، بیشتر از نسبت اینطور افراد در قبل از انقلاب است. اگرچه از آن وقت هم بازیگران خیلی خوبی هستند، اما اینها نسبتشان بیشتر است. این، استعداد را نشان میدهد؛ نشان میدهد که این فضا میتواند این افراد را رشد دهد. همین سریال «مردان آنجلس» که تلویزیون پخش میکرد، کارگردانیش خیلی دشوار است. این کار، کار خیلی بزرگی است؛ واقعاً قابل مقایسه با فیلمهای معروف و بزرگ دنیاست و از این سریالهای معمولی که ما دیدهایم، این به مراتب بهتر است. این نکته خیلی مهم است؛ این نشان میدهد که ما این هنر را داریم. البته فیلم فقط بازیگری و کارگردانی نیست؛ مسلّماً چیزهای دیگری هم در فیلم وجود دارد؛ اما بالاخره در همین زمینهها استعدادهای خیلی خوبی هست و باید هم پرورش پیدا کند.
همه در پیشگاه خداوند مأجور هستند
دیدار کارگردان، هنرمندان و عوامل تولید سریال حضرت یوسف علیهالسلام با رهبر انقلاب نهم آذر۱۳۸۸
این سریال در واقع شروعی برای کارهای هنری خلاقانه با پردازش داستانی قوی در مجموعه هنر انقلابی است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدا و سیما، و همچنین هنرمندان باید در این زمینه بیش از پیش سرمایه گذاری کنند.
در دنیای کنونی هنر و سینما، معمولاً برای جذب مخاطب، از برخی مسائل از جمله جاذبههای جنسی استفاده میشود اما در این سریال که بسیار پرمخاطب و مورد رضایت بینندگان در ایران و سایر کشورها هم بود، برخلاف غالب فیلم ها و مجموعههای نمایشی، محور داستان عصمت و پاکدامنی است.
یکی دیگر از ویژگیهای این سریال، به تصویر کشیده شدن شخصیتی جامع الاطراف و نبوّت واقعی از یوسف پیامبر بود که این شخصیت دینی علاوه بر معنویت و توجه به دعا و ذکر، در صحنه مدیریت جامعه، تدبیر امور، مبارزه با ظلم، و ایستادگی در مقابل فشارها نقش بارزی داشت.
بیشتر شرکتها و مؤسسات سینمایی در هالیوود مظهر اراده سیاسی دستگاه منسجمی هستند که پشت صحنه سیاست آمریکا قرار دارد و حتی در برخی موارد فراتر از دولتها نیز قرار گرفته است.
نظام جمهوری اسلامی ایران حرفها و ایدههای جدیدی برای گفتن دارد که باید با استفاده از شیوههای هنرمندانه و تأثیرگذار، مطرح شوند.
مردم سالاری همراه با حقیقت دینی، اکنون در ایران تحقق پیدا کرده و میتوان با شیوههای هنری و نمایشی این واقعیت بی نظیر را به جهانیان معرفی کرد.
حرفها و ایدههای جذاب و بسیار پرطرفدار در میان ملتها، در نظام اسلامی ایران وجود دارد، که میتوان آنها را در قالب داستانهای نمایشی بلند و یا کوتاه و با شیوه ای هنرمندانه عرضه کرد.
چنین آثار هنری، قطعاً آثار بزرگی خواهند شد اما هیچگاه جایزه اسکار و یا نوبل هنری را دریافت نخواهند کرد زیرا امروز کوس رسوایی دستگاههای جهانی پشتیبان هنر، در دنیا زده شده است. این جایزهها هیچ ارزشی ندارند و هنرمندان نیز نباید برای کسب این جایزه ها به دنبال ساخت اثر هنری باشند.
باید روشهای هنرمندانه را فراگرفت و برای ساخت اثرهای هنری مبتنی بر حقیقت، همت کرد که این هدف نیز جز با تلاش هنرمندان متعهد و جوانان مؤمن محقق نخواهد شد.
در کارهای سینمایی و مجموعههای تلویزیونی به هیچ وجه نباید از هنر و روشهای هنرمندانه کم گذاشت. قوام یک اثر هنری به قصهپردازی مناسب، قوی و جذاب است که باید در این زمینه توجه جدیتری شود.
قطعاً همه عوامل این مجموعه با ارزش و برجسته، در پیشگاه خداوند مأجور هستند. البته برخی ایرادهایی هم که به این مجموعه گرفته شد، یا صحیح نبود و یا آنقدر اهمیت نداشت که بخواهد به این کار بزرگ، خدشه ای وارد کند.
همه جهات شرعی در این سریال ملاحظه شده
دیدار هنرمندان و دستاندرکاران صداوسیما
با حضور رئیس و گروهی از کارگردانان، نویسندگان، هنرمندان و دستاندرکاران مجموعههای نمایشی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دوازدهم تیر ۱۳۸۹
شماها هنرمندید و هنرمند ظریف است. امثال بنده که آدمهای پوستکلفتی هستیم، اگر قرار بود این ظرافتهائی که شماها را اینجور نگران میکند و میلرزاند و به شِکوه و شکایت وادار میکند، ماها را هم این نگرانیها از میدان در ببرد، حالا وضع جور دیگری میشد. خوب، در حالی که بنده با هنرمندها از شکلهای مختلف – بیشتر، هنرمندهای عرصهی شعر و ادبیات و قصه و این حرفها – از دوران جوانی تا حالا زیاد سر و کار داشتم و لطافت و ظرافت روح اینها را میدانم، چه جور من از شما بخواهم و بگویم که آقا به این انتقادها توجه نکنید؛ کار خودتان را بکنید؟ خوب، میگویند، بگویند. بالاخره باب انتقاد باز است. حالا شما ببینید؛ مثلاً همین سریال «یوسف پیامبر». سریالی ساخته شده که تمام جهات شرعی و رعایتهای گوناگون در آن ملاحظه شده. شرح حال یک پیغمبر هم هست. مبنای کار هم مبنای عفاف است، نه مبنای رائج در فیلمهای دنیا؛ عشق و شهوت و این چیزها. بعد هم اینجور با استقبال در همهی دنیای اسلام – شاید بعضی از جاهای دنیای غیر اسلام – مواجه شده. خوب، توی روزنامه انتقاد نوشتند، بد گفتند، بصراحت ایراد گرفتند، مشکلات دیگر هم درست کردند؛ بالاخره این چیزها هست. من میخواهم به شما عرض کنم؛ خیلی دغدغهی این را که حالا انتقاد میکنند و حرف میزنند و میگویند، نداشته باشید. اگر بنا باشد این دغدغهها را ملاحظه کنید؛ دغدغههائی که بعضیاش هم شاید واقعی نباشد – یعنی همان روح لطیف هنرمند است که تصور میکند – در واقع توهّم دغدغه است، حقیقتاً امکان کار گرفته میشود؛ این را من تصدیق میکنم. لذا نباید خیلی بر سر این دغدغهها و این نگرانیها درنگ کنید. این یک طرف قضیه است.