به گزارش عمار فیلم، آیین گشایش جشنواره مردمی فیلم عمار در مشهد برگزار شد.
پلان هشتم، تقدیر از کار و تولید
بوی بسراق در لابی تالار شهر پیچیده است. یک شیرینی سنتی افغانستانی که خانوادههای شهیدان مدافع حرم برای پذیرایی از فعالان جشنواره مردمی فیلم عمار پختهاند. فیلمسازها و هنرمندان گلهبهگله در لابی جمع شدهاند و در فرصتی که گیرشان آمده است، دلتنگیهایشان را جبران میکنند. بروبچههای صداوسیما هم آمدهاند و یکییکی مسئولان جشنواره را میکشند کنار و مصاحبههایشان را ضبط میکنند.
یک ربعی به ۱۸:۰۰ مانده است که هشتمین جشنواره مردمی فیلم عمار شروع میشود. جشنواره امسال به یادبود ۱۴هزار شهید کارگری انقلاب اسلامی برگزار میشود. سالن همکف تالار شهر در میدان شهدا تقریبا پر شده است و کمکم درهای طبقه همکف بسته میشود تا بقیه آنهایی که دیرتر آمدهاند بروند نیمطبقه دوم.
جشن تولد شهید یاسر جعفری
قرآن مراسم را امیر حسین جعفری برادر شهید یاسر جعفری از شهدای مدافع حرم قرائت میکند و آیات سوره ضحی. امروز سالروز تولد یاسر جعفری است که در آبانماه ۱۳۹۲ در حلب به شهادت رسید. یادش گرامی. همین مناسبت باعث میشود که بروبچههای عمار برایش جشن تولد بگیرند و حجتالاسلام مجاهد، معاون فرهنگی تیپ فاطمیون کیک تولد او را به برادر کوچکش اهدا میکند.
بعد از آن حسن شمشادی تریبون را بهدست میگیرد و اینجاست که بخشهایی از مستند «نبرد پنهان» به روایتگری او در سالن پخش میشود، از مستندهای دوره هفتم جشنواره.
مستند خوشامدگویی، درباره راهاندازی یک مدرسه جهادی در روستای محروم کلاتهبرفی در مجاورت بلوار شاهنامه مشهد هم که درباره زوج معلم جهادی است پخش میشود اما از آن جالبتر دختربچهای است که در مستند خوشامدگویی حضور داشت و عماریها او را به سالن آوردهاند تا از معلمهایش تشکر کند. ریحانه خانم یک دلنوشته هم دارد و در آن از بچههای عمار تشکر میکند.
دلبریان و توصیه به عماریها
شمشادی بعد از این از علیرضا دلبریان دعوت میکند بیاید بالای سن که دبیر جشنواره استانی عمار در خراسان رضوی است. دلبریان هم او را غافلگیر میکند و همان ابتدا او را نگه میدارد و شروع میکند به خوشوبش کردن با او. دلبریان مثل همیشه گریه و خنده را با هم دارد. روایتگری و سخنان او سمفونی اشک و لبخندی در سالن راه میاندازد و البته آن لابهلا عماریها را دعوت میکند به اینکه دولتی نشوند و همینطور مردمی باقی بمانند.
جانباز جنگ سخت، فعال در عرصه جنگ نرم
تقدیر از فیلمساز جانباز دفاع مقدس علی نجاتعباسی که از ناحیه دست و چشم مجروح شده است، بخش بعدی مراسم است. او هم در میان تشویق بیوقفه حاضران در سالن، بالای سن میرود. از سختیهایی که برای فیلمسازی کشیده است میگوید و اینکه چقدر ورود به عرصه جنگ نرم مهم است. از ۳۰ فیلمی که ساخته است میگوید و گلایهای هم از مسئولان فرهنگی شهر دارد که کمترین توجهی به فعالان فرهنگی ندارند. شمشادی از آرزوی تحققنیافته این فیلمساز جانباز میگوید که دوست داشته است از بابارجب مستند بسازد و از خانواده بابارجب دعوت میکند تا از جانباز نجاتعباسی تقدیر کنند.
باید قوی شویم
تا بروبچههای گروه سرود آماده اجرای کارشان که برنامه بعدی مراسم است میشوند، شمشادی گریزی به حوادث اخیر مشهد میزند و ضمن برحق دانستن اعتراضهای صنفی توصیه میکند مردم مراقب سواستفادهگرها باشند.
«باید قوی شویم» عنوان سرودی است که بروبچههای گروه سرود رویش برای اهالی عمار اجرا میکنند. در توصیف شرایط اقتصادی فعلی کشور و لزوم توجه به ظرفیتهای داخلی برای بهبود این اوضاع.
تقدیر فیلمسازان از کار و تولید
بخش اصلی برنامه عبارتاست از تقدیر چهار هنرمند مطرح سینمایی از ۴فعال عرصه تولید و کار.
قطار دعوت از عماریها به ایستگاه اشنوگل میرسد و هادی حاجتمند که فیلمش را به عمار داده است تا اکران عمومی شود. حاجتمند هم مسئولان را به شنیدن حرف مردم توصیه میکند و اینکه همه اعتراضها را سیاسی نبینند. در ادامه کنایهای به فجریها دارد و آرزو میکند ای کاش افتتاحیه جشنواره فجر شبیه افتتاحیه عمار برگزار شود. حاجتمند هم برایمان سورپرایز دارد و در همان ابتدای حرفش از مهندس ریاضی تهرانی و مهندس حاتممنش دعوت میکند بیاید بالای سن؛ سرتیم یک گروه دانشجویی که توانستهاند در همین شرایط تحریم با تکیه به توان خودشان موتور ماشین فرمول یک بسازند. اسمش را هم گذاشتهاند سورنا و تازه میفهمیم حاجتمند قرار است از این تیم تولیدگر تقدیر کند.
در همین بخش یک فیلمبردار مطرح دفاع مقدسی دیگر هم به عماریها معرفی میشود؛ محمدتقی پاکسیما که در شور شیرین، مهاجر، سجاده آتش و چندین فیلم دیگر هنرش پشت دوربین را دیدهایم. پاکسیما هم قرار است به نشانه پاسداشت شهید برونسی که در هندسه انقلاب اسلامی از بنایی به سرداری رسید تقدیر کند.
علیرضا باغشنی، هنرمند فیلمساز مشهدی هم به جمع اضافه میشود و قرار است از پدر سه شهید دهنوی تقدیر کند که یکی در انقلاب به شهادت رسیده است و دو دیگر در دفاع مقدس. پدر شهیدان دهنوی تا آخرین روزهای کاریاش راننده کامیون بوده است و به اصطلاح نان از عرق جبین خورده است. جوانمرد پدری است. در سن ۹۰سالگی هنوز روی پای خودش است. خداوند عمر پسرانش را به او بخشیده است و شهامت آنها را هم. میکروفون را که میگیرد دستش جمعیت را سکوت میگیرد، بس که انقلابی صحبت میکند. خیلی خوب وظیفه امروز را گوشزد میکند؛ در هر جا هستید بدانید که در جنگید، پس مثل یک رزمنده بجنگید.
حسن کمالیان هم دعوت میشود بالای سن. او هم جزو مستندسازهای دفاع مقدسی است. او را با تصاویرش از حلبچه بعد از بمباران شیمایی به یاد میآورم. او پدر شهید حسینی معروف به سید حکیم از شهدای مدافع حرم دعوت میکند که مقنی بوده است و هم چنان پرتلاش و اهل کار.
نوبت اشک و توسل
افتتاحیه جشنواره اشک و روضه هم دارد. محمد صالحیپور، مداح جوان انقلابی و مشهدی نوحه «محسن نبودی ببینی» را که به یاد شهید محسن حججی و با الهام از نوحه معروف «ممد نبودی ببینی» ساخته شده است برایمان میخواند.
سهیلا زکزاکی که این سالها در مشهد زندگی میکند هم به افتتاحیه جشنواره عمار میآید و درباره وضعیت اینروزهای شیخ مقاومت در نیجریه صحبت میکند. از شش برادر شهیدش میگوید و اینکه شیعیان در نیجریه چه سختیهایی برای دوست داشتن انقلاب اسلامی میکشند.
یک رمان نوجوانانه انقلابی
شهدای انقلاب هم با پخش مستند شاهد بزم بهار و کتاب «چغک» به مراسم میآیند. اولین رمان نوجوانانه درباره حوادث انقلاب اسلامی در مشهد و نقش آیتالله خامنهای در این حوادث. چغک را انتشارات موسسه جهادی (صهبا) منتشر کرده است.
مراسم کمکم به انتهای خودش نزدیک میشود و اینجاست که مسئولان مراسم غافلگیری خودشان را رو میکنند؛ اکران مستند «قائم مقام» که این روزها در فضای رسانهای کشور سروصدایی به راه انداخته است. این مستند درباره آیتالله منتظری، قائم مقام امام خمینی که قبل از فوت ایشان از سمت خود استعفا داد ساخته شده است.
با اینکه ساعت از ۲۱ شب گذشته است و مراسم حدود ۳ساعت طول کشیده است هنوز هم سالن تئاتر شهر شاهد حضور جمعیت قابل توجهی از عماریهای مشهدی است. با پایان مراسم نوبت عکسهای یادگاری میرسد و سلفیهای خداحافظی.
شمشادی در فاصله بیرون رفتن مخاطبان یک بار دیگر نشانی محل اکران فیلمهای عمار را که در طول هفته آینده از ۹ تا ۱۵دی اتفاق میافتد یادآوری میکند: تالار نور در خیابان آبکوه واقع شده است.