در نشست خبری مطرح شد:

رد پای نفوذ در پرونده حمید نوری / مظلومیت در رسانه

حسین شمقدری کارگردان مستند «بی‌وتن‌ها» به همراه فرزند حمید نوری، در نشست خبری مستند «بی‌وتن‌ها» که در اولین روز از چهاردهمین جشنواره عمار 22 دی در سینما فلسطین تهران برگزار شد، به ذکر نکاتی در مورد منافقین و همچنین لزوم مستندسازی پیرامون آن‌ها پرداختند. مستندساز «بی وتن‌ها» گفت: مستندسازان را مدیر نکنید چرا که سبب می‌شوید زورمان کم شود. امیدوارم در رسانه، صدای مستضعفان را به گوش دنیا برسانیم.

به گزارش عمارفیلم، حسین شمقدری مستندساز در اولین روز چهارهمین جشنواره مردمی فیلم عمار؛ 22 دی در نشست خبری مستند «بی‌وتن‌ها»؛ که در سینما فلسطین تهران برگزار شد، طی سخنانی گفت: مظلومیت اصلی حمید نوری در رسانه است. «بی‌وتن‌ها» اولین مستند در مورد مظلومیت یک ایرانی است که در دادگاه‌های رسمی خارج از کشور در حال  محاکمه می‌باشد.

وی در ادامه نشست خبری بیان کرد: من و مجید نوری، فرزند آقای نوری تنها‌ بودیم، شاید برخی بگویند این مستند به پشتوانه نهادهای دولتی ساخته شده‌است اما واقعیت این است این فیلم با پشتیبانی مالی خود خانواده نوری ساخته‌ شد. جمهوری اسلامی در خارج از کشور سفیر و نماینده فرهنگی دارد و قرار است وقتی ایرانی‌ها در خارج از کشور مشکلی پیدا می‌کنند، کمک کنند و تامین‌کننده امنیت ما باشد. یکسال در ایران بودم و با مهاجرین زندگی‌کردم. شرایط اقتصادی بد شده و رفتار با مهاجرین نیز بد شده و به ما ایرانی‌ها در اروپا «کله سیاه» می‌گویند و تبعیض زیاد‌شده و وقتی طرحی برای وزارت خارجه بردم گفتند؛ مردم این موارد را باور نمی‌کنند و شرایط فرزندان ما بسیار خوب است. وقتی این را شنیدم، بسیار ناراحت شدم و این سوال برای من ایجاد شد که این‌ها نماینده ما در خارج از ایران هستند. نمایندگان ما زندگی «آکواریومی» در خارج از کشور دارند و پول خوب می‌گیرند و زندگیشان با یک دانشجو که ممکن است برای ادامه زندگی کارگری ‌کند، متفاوت است.

شمقدری با بیان اینکه وقتی خواستم برای تولید «بی‌وتن‌ها» به این سفر بروم، گفتند این سفر خطرناک است، ادامه داد: یمن که یک کشتی را زده همه جهان با یکدیگر متحدشدند تا آن‌ها را بزنند، در حالی که اسرائیل مردم غزه را به خاک و خون کشیده‌است. حقوق بشر در جهان همین‌قدر مضحک و شوخی است، همان شب که داخل دادگاه رفتیم، منافقین متوجه‌شدند شمقدری آمده‌است و من تنها فرد بودم و به تنهایی شروع به مستندسازی‌کردم. همانجا که وارد‌شدیم، منافقین شروع به شعاردادن علیه من کردند. امروز سازمان‌یافته‌ترین گروه مجاهدین هستند چون بسیار پول و قدرت دارند، وقتی به هتل رفتیم فهمیدیم متصدی پذیرش هتل از دوستان مجاهدین و بسیاری از هتل‌ها در دنیا برای گروه مجاهدین است و این‌ها پولدارتر از سلطنت‌طلبان هستند و سازمان یافته هستند و یک سازمان مهم برای بازداشت آقای نوری جلو آمده‌است. یک پیام برایم آمد که «حامی تروریست برای مستندسازی آمده‌است»؛ بهانه‌‌شان هم حمایت من از هادی مَطر ضارب سلمان رشدی بود. آن لحظه رفتم توئیتم علیه سلمان رشدی را پاک‌کردم و این کار را به خاطر دختر و خانوادم انجام‌ دادم که زندان ‌نروم. من ترسیدم و به مجید گفتم این کمپین خطرناک است و همین امشب برگردم ایران؟ هوای سردی هم بود و مجید تقریبا سکوت کرد و چیزی نگفت و یک لحظه با خودم گفتم: دارم مجید را تنها می‌گذارم. آن لحظه به این فکرکردم که تنها کسی که کنار نوری در تنهایی و با فشار روحی بالا آمد، من بودم و من وقتی با مجید می‌رفتم با دوربینم  در دل این‌ها رفتم. وقتی آن‌ها گفتند هفده هزار نفر را خوب‌کردیم کشتیم و ما آن را توئیت‌کردیم، از فردایش همه وقتی من را می‌دیدند، می‌ترسیدند و فرار می‌کردند. آن شب قرآن را باز کردم و آیه‌ای آمد که نترس و من فهمیدم قدرت دست کس دیگری است و باید به خدا توکل‌کنم.

 

شمقدری گفت: در «بی‌وتن‌ها» توانستیم جریان رسانه‌ای را حتی در خود رسانه‌های سوئدی تغییر دهیم. البته دیر بود و باید دوسال قبل این‌کار را انجام می‌دادیم. مستضعفین همه جهان امروز مظلوم هستند. وضعیت یمن هم گویای همین ماجراست و البته چشم امید همه این‌ها بعد از خدا، به جمهوری اسلامی است. هدفم از ساخت مستند هم حمایت از مظلوم و هم روایت اینکه منافقین چگونه افرادی هستند، بود. ما از منافقین ۱۴۰۲ خیلی ذهنیت نداریم. منافقین که خیلی شیک در دادگاه شکایت می‌کند و ما در حاشیه این مستند منافقین را نشان‌ دادیم. وقتی داخل سازمانشان رفتیم، حقایقی را دیدیم که خیلی جالب بود. وقتی پیش یکی از آن‌ها که از سازمان جدا شده‌بود رفتیم و با ما مصاحبه کرد گفت؛ اگر ممکن است از این فیلم استفاده ‌نکنید؛ اگر این موارد منتشر‌شود، من را می‌کشند چون من تعهدی به سازمان مجاهدین دادم که اگر علیه‌شان حرف بزنم، من را می‌کشند. احساس می‌کنم مستند تجربی در روایت منافقین برای مردم بسیار تأثیرگذار است و من دوست‌دارم دوربین بگیرم و بروم در دل منافقین و مستند بسازم، اظهار کرد: ما در داخل سوئد حضور و تجربه‌ای داشتیم که بتوانیم حقایق جدیدی نشان‌دهیم و روی این کار‌کردیم. البته مشکلی که پیدا کردیم این بود که هزینه مستندی که ساختیم برنگشت و مجبورشدیم دیگر کار را متوقف‌کنیم. زمانی که باید همه هم و غم را روی جبهه و اهداف انقلاب اسلامی می‌گذاشت همان نفوذی باعث شد امام خمینی جام زهر بنوشد. اینکه میلیاردها دلار در وزارت خارجه و سازمان‌های ما هزینه می‌شود اما موضوع این است،  پس هزینه چه می‌شود؟ و آیا تلف نمی‌شود.

روزی که شروع به ساخت این مستند کردیم، پیشنهاد آمد که در نهادهای دولتی کار‌کنیم و حمایت‌شویم اما در «آرمان مدیا» تصمیم به مستقل شدن گرفتیم چون فهمیدیم نهادهای دولتی کار ما را کند می‌کند و سعی‌کردیم از ظرفیت شبکه‌های اجتماعی استفاده‌کنیم و اثر انتشار آن را در فضای مجازی میلیون‌ها بار دیدیم.

شمقدری در انتهای صحبت‌های خود افزود: ما علاقه‌ای به بردن اثر به جشنواره مستند حقیقت نداشتیم آیا کسی می‌تواند بگوید فلان فیلم مستند خبرساز شد؛ این نشان می‌دهد که جشنواره‌ها خنثی‌هستند اما جشنواره عمار داستانش متفاوت است و همیشه افتخار کردم فیلمم اینجا اکران‌ شود. چون عمار پایگاه مردمی دارد و توانسته فیلم‌ها را به روستاها و تک تک مردم برساند و این خیلی دوست‌داشتنی است و بتواند یکی از جوانانی که همینجا هم با هفده‌سالگی حضور دارد، همین آقا محمد هفده ساله می‌تواند فردی شود که بیاید و رهبر ما را از مظلومیت در بیاورد. برخی توقع ‌دارند در پرونده نوری هم رهبری بیاید! رهبر چقدر می‌تواند هزینه دهد؛ با یک گوشی می‌توان مستندی ساخت که تاثیر گذارشود و این مهم است.

مجید نوری فرزند حمید نوری در نشست خبری اظهار داشت: من مطلبی نوشتم در مورد قیاس وضعیت نرگس محمدی با پدرم که این خانم می‌تواند نامه نگاری کند یا با شبکه‌های سوئدی مصاحبه‌کند اما پدر من هنوز نمی‌تواند هیچ ارتباطی با بیرون داشته‌باشد. ما بسیار تلاش کردیم اما هیچ حمایتی از ما نشد، با همه سختی‌ها، این مستند حرف برای گفتن دارد. ما در جمهوری اسلامی همواره مورد سوال قرار می‌گیریم که ظلم می‌شود اما وقتی ما در مورد دادگاه‌های سوئدی و ظلمشان حرف نمی‌زنیم؟  هشت ماه است در سوئد سفیر نداریم در حالی که درگیر یکی از پیچیده‌ترین پرونده‌ها در تقابل با اسرائیل و منافقین هستیم. پدر من بسیار محکم ایستاده ولی همه مانند پدر من نیستند. ممکن است نفر بعدی را هم پنجاه ماه در سلول انفرادی نگه‌دارند و هیچ تضمینی وجود ندارد. این‌هایی که امروز در خارج از کشور نماینده وزارت خارجه جمهوری اسلامی هستند، هیچ دغدغه‌ای برای حمایت از اتباع ما ندارند و این مظلومیت جمهوری اسلامی است و همین‌ها بیشترین بودجه جمهوری اسلامی و نفت دستشان است در حالی که عمل مثبتی برای حمایت از اتباع انجام نمی‌دهند. این‌ها قادر به حمایت از ما در مقابل سازمانی مثل گروه منافقین نیستند.

ترجیح می‌دهم عکس یادگاری بگیرم و بگویم خوب است و همه از وزارت خارجه تا رسانه‌ها حمایت‌کردند اما واقعیت این است که وقتی با منافقین درگیر می‌شوید، در داخل بیشتر تحت فشار قرار می‌گیرید و خدا رحمت‌کند شهید لاجوردی را که چون با منافقین داخلی درگیر و شهید شد. مجبورم بگویم که دست وزارت خارجه و قوه قضاییه درد نکند و نقدی ندارم. حداقل خواسته ما این است که همین اتفاقاتی که در سوئد می‌افتد را بازتاب‌دهند. در ماجرای مهسا امینی و پارسال مدام آمدند گفتند ما کفیل محسن شکاری هستیم. مدام می‌ایستادند نمایندگان مجلسشان هم حمایت می‌کردند. اما همین مجلس انقلابی هرگز کاری‌ نکرد. آقای خضریان هم تأیید کرد کار نمایشی را رها کنید. مجلس ما هیچ‌کاری که عملیاتی باشند نکرد حتی به دختر شهید لاجوردی گفتم و سرش را پایین‌انداخت.

هرچه آنطرف فعال هستند، این سمت مسئولین ما فقط می‌خواهند از آن‌ها اینقدر تعریف‌کنیم تا بتوانیم یک خواسته داشته‌ باشیم. واقعیت این است که رسانه، فعالین و مسئولین سیاسی ما کاری ‌نکردند. فقط منافقین پانصد میلیارد تومان پول وکیل دادند که باید در مقابل آن حداقل همین مقدار، پول تیم حقوقی بدهند که چنین کاری نکردند. ۴۲ سال گذشته و تازه دادگاه محکومیت شهید بهشتی را برگزار می‌کنند. هیچ شکایت رسمی از منافقین نداریم که در پرونده پدرم بگذاریم. آیا این رد پای نفوذ نیست؟ ما باید بتوانیم در مورد افرادی که مظلومانه حقشان خورده ‌می‌شود کاری ‌کنیم.

وی در درباره وضعیت پدر خود گفت: آخرین وضعیت پدرم حکم حبس ابد است که قرار است در دیوان عالی و دادگاه حقوق بشر اروپایی تجدیدنظر شود و هدف ما این است که آن‌ها را رسواکنیم که محاکم آن‌ها عادلانه نیست. علاوه بر اینها ما اگر همه هزینه‌ها را هم پرداخت کنیم، فقط نیم ساعت به ما اجازه ملاقات با پدرم را می‌دهند. آنهم فقط به من و مادر و خواهرم. حتی نوه اش هم را نمی‌گذارند ببیند.

نوری در انتها ابرازکرد: اگر بتوانم یک روزی هرچه داشتیم بفروشیم برای اینکه کاری کنیم برای این نظام. قرار است در سی ژانویه مستندی به نفع سازمان مجاهدین و منافقین منتشرشود و اگر ما حامی داشته‌باشیم، می‌توانیم برویم و «بی‌وتن‌ها» را ادامه‌دهیم و روایت منافقین را انجام‌دهیم. اگر ما بعنوان مستندساز حمایت ‌شویم، مستند سی ژانویه فرصت خیلی خوبی است.

 

در چهاردهمین دوره جشنواره عمار همانند دوره‌های پیشین، فرصتی فراهم شده‌است تا علاقه‌مندان بتوانند منتخب فیلم‌های این جشنواره را به‌صورت رایگان و با اینترنت نیم‌بها در سامانه عماریار تماشاکنند. اکران برخط مستند «بی‌وتن‌ها» در سکوی عماریار (ورود از اینجا) 24 ساعت پس از اکران در سینما فلسطین تهران انجام خواهدشد.