رحیم‌پور ازغدی:

فیلم خوب و بد ترکیبی از مجاز است

نخستین روز از جشنواره فیلم عمار با برگزاری نشست تخصصی «نقش سینما در روایت میدان؛ واقعیت یا مجاز؟» به سخنرانی دکتر حسن رحیم‌پور ازغدی اختصاص یافت. در این نشست، بر اهمیت شناخت مخاطب، تبدیل واقعیت به مجاز، و نقش سینما در ارائه واقعیت و تأثیر آن بر جامعه پرداخته شد.

در نخستین روز از برپایی پانزدهمین دوره جشنواره فیلم عمار، نشست تخصصی «نقش سینما در روایت میدان؛ واقعیت یا مجاز؟» با سخنرانی دکتر حسن رحیم‌پورازغدی، روز شنبه 8 دی‌ماه، ساعت 18 در سالن شماره 2 سینما بهمن برگزار شد.

رحیم‌پور ازغدی در این نشست سخنی از حضرت علی (ع) نقل کرد و گفت: «در هر کاری، ماهیت آن کار اهمیت دارد؛ اینکه هدف از انجام آن چیست و چقدر توانایی انجامش را داریم. غالب شخصیت‌های برجسته در عرصه‌های گوناگون، در زمان خودشان در اقلیت بودند؛ از ملاصدرا در ایران گرفته تا کانت در خارج از ایران. این افراد در دوران خود مطرود بودند، اما بعدها به معیار و الگوی دیگران تبدیل شدند.»

دکتر رحیم‌پور ازغدی با نقل حدیثی از امام باقر (ع) که فرمودند: «خداوند در قیامت با هرکس به اندازه شعورش رفتار می‌کند»، افزود: «بهشت عالم و جاهل یکی نخواهد بود؛ بنابراین سطح ادراک انسان‌ها یکسان نیست. برای صحبت با مردم، باید مخاطب را شناخت. نکته اول، هنر تبدیل واقعیت به مجاز است.»

وی همچنین افزود: «ما نه‌تنها هیچ نمی‌دانیم، بلکه آنچه را که به نام مدرنیته می‌دانیم نیز اغلب همراه با تفریط، افراط و اشتباه است. در واقع، باید مسئولیت دانسته‌های خود را بپذیریم و نسبت به نادانسته‌های خود اذعان کنیم.»

رحیم‌پور ازغدی با ابراز تأسف از آثاری که در عرصه سینما به نام واقعیت ساخته می‌شوند، گفت: «برخی تنها بخشی از واقعیت‌ها را انتخاب می‌کنند، اما همه واقعیت را به کار نمی‌گیرند. مشخص نیست هدف آن‌ها از تولید چنین آثاری، اصلاح جامعه است یا چیز دیگری!»

وی با تأکید بر این نکته که فیلم خوب و بد ترکیبی از مجاز است، گفت: «نتیجه ترکیب نادرست مجاز و واقعیت با نتیجه ترکیب درست آن کاملاً متفاوت است. ترکیب نادرست می‌تواند امنیت خانواده را از بین ببرد.»

وی همچنین با تأکید بر اینکه رسانه می‌تواند مرز میان دروغ و واقعیت را جابه‌جا کند، توضیح داد: «برخی آثار سینمایی، واقعیت‌های نادرست را به‌عنوان الگو ارائه می‌دهند. متأسفانه در سینمای خارجی، آثاری تولید می‌شود که خانواده را هدف قرار می‌دهند و شنیده شده است که در ایران نیز فیلم‌هایی به نام آثار زیرزمینی و خارج از چارچوب ساخته می‌شود. رسانه این توانایی را دارد که مرز میان واقعیت و دروغ را تغییر دهد، اما متأسفانه در کشور ما، افراد زیادی برای تبیین این مرز وجود ندارند. برخی تولیدات رسانه‌ای، ایران را به‌عنوان کشوری عقب‌افتاده و حسود نسبت به غرب معرفی می‌کنند. حتی گاهی فیلم‌هایی ساخته می‌شود که در آن‌ها، تروریست‌ها به‌عنوان قهرمان به تصویر کشیده می‌شوند.»

رحیم‌پور ازغدی در پایان سخنان خود با یادکردن از مرحوم نادر طالب‌زاده گفت: «طالب‌زاده به تنهایی جبهه‌ای را تأسیس کرد و مسیری برای هوش انقلابی‌گری گشود. نخبگان جامعه مسئولیت هدایت ذهن و شعور افراد جامعه را بر عهده دارند.»