به گزارش عمارفیلم؛ در ابتدای این نشست نارنجینژاد عضو هیات علمی انجمن سنگلج تهران گفت: مسجد برای مردم خاطرات فراوانی دارد. متاسفانه ما از دین صحبت میکنیم اما مساجد را آباد نمیکنیم.
کلانتری دبیر پویش ملی نجات بافتهای تاریخی بیان کرد: وقتی مکان رویدادهایی شهرمان را تخریب میکنیم، هویت خود را از دست میدهیم. سبک زندگی ایرانی-اسلامی در همین بناها شکل گرفته است.
وی افزود: تخریب مسجد «معیر الممالک» در اختیار حوزه علمیه مروی قرار گرفت به اسم مرمت و برخی تخریب ها در آن اتفاق افتاد است. اخیرا سقاخانه روی دیوار مسجد روی دیوار منزل یکی از همسایهها قرار داده شده است.
در ادامه نشست غلامحسین معماریان استاد دانشگاه گفت: در گذشته مسجد جامع با منازل و محلهها پیوند نزدیک و خاصی داشت. یعنی مردم به راحتی به آن دسترسی داشتند. اینگونه مردم رابطه محکمی با هم پیدا میکردند.
وی افزود: «مسجد نو» شیراز، شاهکار قرن هفتم است، که امروز فقط به نماز جمعه اختصاص یافته و در آن زندگی جریان ندارد. وقتی مردم را از بناهای تاریخی جدا کنید، بناها به خودی خود از بین میروند. اتفاقی که در جامعه ما رخ میدهد، فرهنگ جامعه را تغییر میدهد. باید تلاش کنیم بناهای خاص از بین نروند چراکه در فرهنگ مردم اثرکذاری دارد.
گلیزاده در ادامه نشست طی سخنانی بیان کرد: در شهر ری عزم جمعی برای ساخت و ساز مسجد «ابراهیم خلیل» است، چراکه ظرفیت مسجد با جمعیت انبوه آن همخوانی ندارد. مسجد «ابراهیم خلیل» مسجدی است که اتفاقات مهمی در دوران انقلاب در آن رخ داده است. روایت مسجد «ابراهیم خلیل»، روایت امید و مسیر روشن به سوی آینده روشن است که این بلوغ و عقلانیت بین امام جماعت و مردم محله شهر ری را نشان میدهد. شهر ری شهر کهن با اسطوره های علمی است. جشنواره معماری عمار این ظرفیت دارد که آنچه مردم با آن انس دارند را روایت کند. برای مسجد «ابراهیم خلیل» هم تلاش میکنیم که حس مردم نسبت به آن از بین نرود.
در بخش دیگری از نشست حجت الاسلام موسوی، امام جماعت مسجد «ابراهیم خلیل» نیز طی سخنانی گفت: مساجد را کسانی آباد میکنند که به خداوند و قیامت ایمان دارند و تنها از خداوند میترسند. مسجد محل پیوند سیاسی و اجتماعی مردم است. شهرهای شیراز و اصفهان به علت مرکزیت مسجد باصفا شدند.
وی با بیان اینکه مسجد مردم را میسازد، عنوان کرد: مسجد «ابراهیم خلیل» خاطرات فراوانی برای مردم از دوران دفاع مقدس و شهدای خود دارد. ما برای آن چشم انداز بیست ساله در نظر گرفتیم، گروه مهندسان و هنرمندان را دعوت کردیم تا فکر جمعی برای بیست سال آینده آن در نظر گرفته شود. ظرفیت اجتماعی و فرهنگی زیادی در این مسجد فراهم است.