پنجمین روز از جشنواره مردمی عمار با دست پر عماریها و برنامههای ویژه به پایان رسید. در این روز 19 مستند، 6 نماهنگ اجرا شد؛ نشست خبری مستند «زیر شعلههای آتش» با حضور «امیر مظلومی»، کارگردان و «امیرحسین کاربخش»، تهیه کننده اثر نیز در این روز برگزار شد. همچنین فیلم سینمایی «آسمان غرب» در سالن 2 سینما بهمن اکران شد.
عمار یک سازمان تماشای گسترده است
اکران و نشست خبری مستند «زیر شعلههای آتش» درحالی برگزار شد که کمتر از بیست و چهار ساعت تا رسیدن قطار این جشنواره به ایستگاه پایانی باقی مانده است. این ششمین اکران مرکزی عمار با حضور عوامل اثر است.
امیر مظلومی کارگردان اثر در این نشست اذعان داشت: «موضوع مستند ما ناظر بر مسائلی بود که پیش آمده بود. ما این کار را پس از شهادت سیدحسن کلید زدیم. نیاز داشتیم به روایتی بپردازیم که به مخاطب امید ببخشد. آقای کاربخش این پیشنهاد را دادند و ما هم انجام دادیم.»
وی در ادامه گفت: «دلمان میخواست تا چهلم سیدحسن نصرالله کار به تلوزیون برسد بنابرین ما به سرعت منابع مکتوب را مطالعه کردیم و به یک فیلمنامه واحد رسیدیم. بسیار فشرده کار کردیم. نکته مثبت این بود که ما بازه زمانی انتخاب کرده بودیم که تاکنون روایت نشده بود و سرسری از آن گذشته بودند.»
مظلومی افزود: «مضمون اصلی این اثر همین بود که بگوییم این جریان وابسته به افراد نیست.»
این مستندساز تصریح کرد: «از دلایلی که مستند را در عمار اکران کردیم این بود که ما سازمان تولید داریم و به سازمان تماشا نیاز داریم، عمار چنین سازمان تماشای گستردهای را فراهم کرده است.جشنواره عمار را جشنوارهای دیدیم که بتوانیم مخاطبمان را پیدا کنیم و بازخورد بگیریم.»
وی در پایان گفت: «سعی کردیم در فرم قضیه مخاطب احساس کند یک راوی از دهه هشتاد میلادی این داستان را برای او روایت میکند. در استفاده از فونتها و ترنزیشنها دقت کردیم به گونهای باشد که حال و هوا را برای مخاطب تداعی کند»
حزبالله متوقف نخواهد شد
امیرحسین کاربخش، تهیه کننده در این نشست بیان کرد: «حزب الله قویتر از قبل ادامه خواهد داد. تفکر مقاومتی که در سوریه، لبنان و فلسطین پدید آمده است زنده است. شاید آدمها بروند اما ایم تفکر میماند و تعیین میکند چه کسی باشد و چه کسی برود. کسی که اسلحهاش را زمین بگذارد نتیجهای جز نابودی نخواهد گرفت.»
وی در ادامه افزود: «امام موسی صدر نقش پررنگی در هویت شیعه داشت و کاری کرد شیعه در آینده لبنان اثرگذار باشد. پس از او نیز امام خمینی این روند هویتسازی شیعیان را ادامه داد. من فکر میکنم پس از سید حسن نیز آرمان مقاومت پس از سید حسن توسط فرد دیگری پرقدرتتر ادامه پیدا خواهد کرد.»
کاربخش در پایان گفت: «از عوامل تولید تشکر میکنیم که در این چهل روز فشرده کار کردند. هیچکس باور نمیکرد که این مستند با این کار عظیم آرشیوی با این سرعت تولید شده باشد.»
حضور وزیر ارشاد در جشنواره عمار پانزدهم
در پنجمین روز از پانزدهمین جشنواره عمار که با ۱۲ دیماه ۱۴۰۳ مصادف شده بود، «سید عباس صالحی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بازید از این رویداد در سینما بهمن تهران حضور یافت.
شب پنجم پانزدهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار، مصادف با شب شهادت سردار دلها، حاج قاسم سلیمانی، میزبان ویژهبرنامهای با عنوان «آرمان روحالله» بود. این مراسم، که با حضور خانوادههای شهیدان آرمان علیوردی و روحالله عجمیان، هنرمندان و جمعی از دغدغهمندان برگزار شد، نه تنها یاد و خاطره دو شهید مظلوم را گرامی داشت، بلکه به مقابله با تحریفهایی پرداخت که توسط دشمنان در مورد این شهدا و وقایع مرتبط با آنها صورت میگیرد. هدف این برنامه، روایت صحیح و بدون تحریف از زندگی، ایثار و شهادت این عزیزان بود و تلاشی برای همذاتپنداری مخاطب با این وقایع تلخ.
فضای حاکم بر مراسم، آمیزهای از اندوه، افتخار و عزم راسخ برای مقابله با تحریف بود. حاضران آمده بودند تا با ابعاد شخصیتی و مظلومیت این شهدا بیشتر آشنا شوند، با خانوادههایشان همدردی کنند و در برابر تلاش دشمنان برای وارونه جلوه دادن حقایق بایستند.
بذری که در مسجد کاشته شد، ثمری آسمانی داد
مادر شهید آرمان علیوردی، با قلبی داغدار و صدایی مملو از ایمان و عشق، به توصیف فرزندش پرداخت. او آرمان را جوانی پرانرژی، فعال و با دغدغههای عمیق دینی و اجتماعی معرفی کرد. او با اشاره به تربیت دینی آرمان در مسجد از کودکی، گفت: «آرمان از بچگی در فضای مسجد بزرگ شده بود.» همین تربیت، او را به سمت انصراف از دانشگاه و ورود به حوزه علمیه سوق داد. مادر شهید، با تأکید بر احترام بینظیر آرمان به پدر و مادر، این ویژگی را ریشه در ایمان و تربیت صحیح او دانست و گفت:
«اگر میخواهید خدا شما را انتخاب کند، باید از وابستگیهای خود جدا شوید. میخواهم بگویم که شهدا را الگو قرار دهید؛ همانطور که آرمان نیز شهدا را الگو گرفته بود.»
این کلمات، دعوتی بود به الگوبرداری از راه و رسم شهدا؛ راهی که آرمان با آگاهی و ایمان قلبی انتخاب کرده بود.
سربازی بیریا برای مردم
خواهر شهید روحالله عجمیان، با لحنی سرشار از حسرت و افتخار، به بیان ویژگیهای برادر شهیدش پرداخت. او با اشاره به نامگذاری روحالله به یاد امام خمینی (ره) و تأثیر این نام بر زندگی برادرش گفت: «روحالله ۲۰ بهمن دنیا آمدند. ما خانوادگی انقلابی هستیم و برای این نظام و انقلاب تا آخرین قطره خونمان ایستادهایم.» او با تأکید بر مسیر زندگی روحالله در پیروی از امام و خدمت بیریا به مردم، گفت:
«روحالله ۲۰ بهمن دنیا آمد و به این دلیل اسم امام (ره) را روی آن گذاشتیم. خداروشکر که دقیقا همان مسیر امام را رفت. روحالله کل زندگیش مسیر امام را داشت. وقتی وارد بسیج شد، تمام وقتش را برای مردم گذاشت. هرچه که آموخته بود، فی سبیلالله و رایگان به دیگران انتقال میداد. او کاملا بی ریا بود. هرکاری که میکرد، ما از آنها اطلاع نمییافتیم. ما پس از شهادتش، او را شناختیم. او هرچه داشت به دیگران میداد، مخصوصا کارتن خوابها و کسانی که سر در سطل زبالهها میکنند. شاید ما خانوادهای فقیر از نظر اقتصادی بودیم اما از خیلی از ثروتمندها غنیتر بودیم چون چشمان ما به حضرت آقاست.»
او با اشاره به ارادت برادرش به حاج قاسم سلیمانی و آرزوی سربازی او گفت:
«تمام فکر و ذکر او این بود که سرباز حاج قاسم سلیمانی باشد. به خواب دیدم که سرباز سردار شده است. مدتی میخواست به سوریه برود اما به خاطر سربازیش و سن کمش نمیتوانست. همچنین بعد از چهلمش فهمیدم که قصد داشت برود مرز سیستان و مرزبانی کند.»
خواهر شهید عجمیان با اشاره به درد و رنج ناشی از شهادت برادرش توسط افرادی از داخل کشور گفت:
«خیلی درد داره، زجر داره، توسط افرادی در میان مردم خودمون شهید شوند. البته من همواره برای مردم دعا میکنم و مردم ما بهترین اند و آنها جزو ایرانی ها نیستند. من خیابان نمیروم، وقتی خانم بیحجاب میبینم. چرا طلبه ها و بسیجیها؟ چون این دو قشر از همه مخلصتر اند، بدون هیچ چشم داشتی برای مردم خدمت میکنند فی سبیلالله.»
او همچنین از کمتوجهی رسانهها به شهدای امنیت و اهمیت فعالیتهای جشنواره عمار گفت:
«انقدری که شبکات معاندین از شهدای امنیت میگویند، صدا و سیمای خودمان نمیگویند. رهبر عزیز ما، امروز حسین زمان است. ما نباید ایشان را تنها بگذاریم. ما خونهای زیادی گذاشتیم. عمار با تولید این تولیدات مایه آرامش خانواده شهدای امنیت هستند. ما هرچقدر که از دستمان بر می آید باید انجام دهیم. طی این جنگ ترکیبی، جوانان ما در این بی حجابی و این معضلات از بین میروند. تنها اتفاقی که میتواند ما را از این منجلاب نجات دهد، ظهور آقا امام زمان است.»
تبیین در اوج فتنه
رضا احمدی، آخرین همراه شهید آرمان علیوردی، با اشاره به فضای غبارآلود اغتشاشات، بر لزوم تبیین درست وقایع تأکید کرد و از تبیین آرمان در کف خیابان و تبعیت او از رهبری سخن گفت. او آرامش آرمان در لحظات بحرانی و پرهیز او از توهین را یادآور شد و با لحنی مصمم گفت:
«آرمان میگفت هرچی آقا بگه. لحظهای که خیلیها رنگ میباختند، او آرام بود. حتی به خود اجازه توهین به مردم نمیداد. وقتی یکی توهین میکرد، او تنها پاسخ میداد مرگ بر منافق. نهایت پاسخ او همین بود. هنگامیکه فهمید من یک پایه از او بالاترم، خدا شاهده اصلا ندیدم یک مرتبه جلوی من پاشو دراز کنه. او صبح تا ظهر سر کلاس بود و با وسایل کلاس درس به اکباتان آمد و به شهادت رسید. او همه کلاسهایش حضور داشت، غیبت نمیکرد.»
این سخنان، تصویری از جوانی ولایتمدار، آرام، متین و در عین حال شجاع و فداکار را ترسیم کرد که در راه دفاع از ارزشها، جان خود را فدا کرد.
مقابله با تحریف و ضرورت روایت صحیح
سایر سخنرانان، از جمله حجتالاسلام یاسر اسماعیلی، همراه روحانی شهید عجمیان، به مظلومیت این شهدا و نحوه شهادت شهید عجمیان در آمبولانس اشاره کردند و رفتارهای خشونتآمیز عاملان را یادآور شدند. آنها همچنین تأکید کردند که دشمنان با تحریف واقعیتها، تلاش میکنند چهرهای وارونه از این شهدا و وقایع ارائه دهند و بر ضرورت روایت صحیح و بدون تحریف این وقایع تأکید کردند. نویسنده کتاب شهید آرمان علی وردی نیز از همکاری خانواده شهید با تولید کنندگان آثار هنری در این زمینه گفت و از هنرمندان خواست تا به این موضوع بپردازند. او همچنین به حضور خود در صحنه اغتشاشات و مشاهده مستقیم وارونهنمایی واقعیتها در فضای مجازی اشاره کرد و خون شهید آرمان را آخرین میخ بر پرونده اغتشاشات دانست.
این برنامه، با روایتهای گوناگون و فضایی معنوی، نه تنها تصویری جامع از شخصیت، ایثار و مظلومیت شهیدان آرمان علیوردی و روحالله عجمیان ارائه داد، بلکه بار دیگر ضرورت روایت صحیح و بدون تحریف از زندگی و شهادت آنها را در برابر تلاش دشمنان برای وارونه جلوه دادن حقایق یادآور شد و بر اهمیت این شهدا در مقابله با فتنه و حفظ امنیت کشور تأکید کرد.