محمد صبوحی، برگزیده سیزدهمین دوره جشنواره در گفت‌وگو با عمار

ورزشکارانی که بدون امکانات، افتخارآفرینی کردند/عمار می‌تواند انگیزه‌ای برای هنرمندان مناطق محروم باشد

صبوحی سازنده اثر «کبدی»گفت: «رویکرد جشنواره را می‌پسندم اما بهتر هم می‌شود اگر هر دوره از این جشنواره در یک استان برگزار شود. بعنوان مثال به سیستان و بلوچستان بیایند و یک دوره را در این استان برگزار کنند. زیرا بسیار کمک کننده است و باعث انگیزه گرفتن دیگر هنرمندان استان می‌شود و آنها را از اتاق خلوتشان بیرون می‌آورد و سبب رقم خوردن آشنایی دیگران با عقاید و آداب این استان می‌شود.»

محمد صبوحی، نویسنده اثر«کبدی» که فیلمنامه‌ای ورزشی غنی از تلاش و کوشش ورزشکارانی که بدون امکانت و تجهیزات در منتطقه ای محروم موفق به نام آوری و درخشش شدند نوشته است، با بیان جزئیات این تلاش ها بیان کرد: «رشته کبدی از ورزش‌هایی است که مردم در روستاها بازی می‌کردند. این ورزش آنقدر جدی شد تا در دهه 70 فدراسیونی تشکیل شد که تیم ها متشکل از بازیکنان بومی منطقه (سیستان بلوچستان) بودند. بنده در این استان در شهرستان زهک(روستایی نزدیک بعه زابل) زندگی کردم و می‌دیدم که جوانان آن منطقه برای مسابقات کبدی تمرین می‌کنند و حتی مقام های استانی و کشوری را کسب کردند. درحالی که که نه سالن بدنسازی و نه تجهیزات و امکانات خاصی داشتند. اما با همین شرایط با تیم های مختلف رقابت کردند و مقام آوردند.»

وی افزود: «این موضوع در ذهن من نقش گرفت و باعث شد تا به تاریخچه ورزش کبدی در شهرمان بپردازم و با مقام آوران مصاحبه داشته باشم و نوشته‌هایم را بر اساس اتفاقاتی که برای ورزشکاران می‌افتد به فیلمنامه تبدیل کنم. فیلمنامه مقداری تخیلی است و برگرفته از ذهن خودم است. این اثر اقتباس نیست اما الهام گرفته شده از بازی کبدی است و شخصیت و تیم خاصی در این داستان دخالتی ندارند.»

صبوحی برگزیده دوره سیزدهم جشنواره مردمی فیلم عمار در ارتباط با جشنواره گفت: «هدف اصلی از شرکت در جشنواره، محک زدن خودم و دیده شدن آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان بود. اینکه جشنواره عمار رویکرد مردمی دارد و کسانی مانند ما که در شهرستان ها هستیم، شناخته می‌شویم، بهترین اتفاق است. اما بهتر است رویکردی برای جشنواره در نظر گرفته شود تا آثار برگزیده یا نامزد بخش نهایی جشنواره هستند، بیشتر دیده شوند و بتوانند با تهیه کنندگان ارتباط بگیرند. چرا که این امر بسیار کار سختی است و نیازمند کمک و حمایت است.»

نویسنده اثر«کبدی» ادامه داد: «در برخی از استان ها مانند سیستان و بلوچستان، فضا محدود تر است؛ هرچند فعالیت‌های هنری خوبی درحال انجام است اما شرایط برای رشد یک هنرمند در سطوح حرفه‌ای وجود ندارد. متاسفانه هزینه های بسیار زیادی برای هنرمندان خارج از استان می‌شود که بیایند و اینجا فیلم بسازند اما از هنرمندان همین استان هیچ استفاده‌ای نمی‌شود.»

وی افزود: «با اینکه مردمان محلی، نسبت به این منطقه‌ اشراف بهتری دارند و بومی اینجا محسوب می‌شوند ولی هنرمندی از خارج استان می‌آید و فیلمنامه‌ای در ارتباط با سیستان و بلوچستان می‌نویسد. بدیهی است که او به اندازه ی یک فرد بومی نمی‌تواند تاریخ را بشناسد و جزئیات را بنویسد.»

آقای نویسنده که از منطقه‌ی کوچکی در نزدیکی زابل توانست موفق به شرکت در جشنواره عمار شود، در ارتباط با امکانات این منطقه برای تولید اثر هنری عنوان کرد: «در سیستان و بلوچستان غیر از فضایی که در سینما و تلویزیون نمایش داده‌شده است، قصه‌ها و روایت‌های زیبا و بسیار اصیلی از بافت قدیمی و سنتی و فرهنگی وجود دارد که به آنها پرداخته نشده است. این موضوع قابل ذکر است که با توجه به رویکرد قصه‌گویی‌های مردمی در جشنواره عمار، می‌شود به سراغ قصه‌های مردمی این استان رفت.»

محمد صبوحی در رابطه با ظرفیت خالی در سینمای ایران افزود: «به عنوان فردی که در سیستان و بلوچستان زندگی می‌کنم، نپرداختن درست به این استان را همان جای خالی در سینما می‌دانم. همان میزان که به دیگر استان‌ها و فرهنگ آنها پرداخته شده است، نسبت به سیستان و بلوچستان نیز می‌شود رفتار کرد. زیرا فرهنگ، عقاید و سبک زندگی، آداب و رسوم اینجا به درستی به دیگران معرفی نشده است و همین موضوع باعث فاصله های زیادی در تمام مسائل می‌شود.»

همچنین اضافه کرد: « متاسفانه در استان ما کارهای سفارشی برای تیزر های تبلیغاتی است و فیلنامه و فیلم، درخواستی ندارد که یکی از جاهای خالی در سینما به حساب می آید. زیرا آنطور که باید، هنر فیلمسازی جدی گرفته نشده است.»

وی در خصوص جریان ساز بودن جشنواره اظهار کرد: «هر موضوعی از جمله فیلمنامه نوشتن، فیلم کوتاه و… میتواند جریان‌ساز باشد اما به شرط آنکه به موضوعات درست بپردازند و به فیلمنامه نویسان بها داده شود. زیرا جشنواره به تنهایی و به خودی خود نمی‌تواند قدمی بردارد و باید کمک‌کننده و حامی هنرمندان باشد.»

صبوحی، در ارتباط با شرکت در جشنواره پانزدهم اعلام کرد که اثری دارد اما به دلیل آماده نبودن، به جشنواره امسال نرسد و دوره بعدی در جشنواره شرکت کند. وی که هم اکنون مشغول فعالیت در «سوره جوان» است پیشنهاد هایی هم در ارتباط با روند برگزاری جشنواره عمار داشت و گفت: «رویکرد جشنواره را می‌پسندم اما بهتر هم می‌شود اگر هر دوره از این جشنواره در یک استان برگزار شود. بعنوان مثال  به سیستان و بلوچستان بیایند و یک دوره را در این استان برگزار کنند. زیرا بسیار کمک کننده است و باعث انگیزه گرفتن دیگر هنرمندان استان می‌شود و آنها را از اتاق خلوتشان بیرون می‌آورد و سبب رقم خوردن آشنایی دیگران با عقاید و آداب این استان می‌شود.»