مستند طوفان‌المقاومه، نقدکننده دیپلماسی طولانی و بدون نتیجه

در چهارمین روز جشنواره عمار، مستندی با رنگ و بوی مقاومت به نام طوفان‌المقاومه در سینما بهمن، با حضور کارگردان، تهیه‌کننده و نویسنده اثر اکران شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آیت‌الله خامنه‌ای، رئیس‌جمهور وقت، در اجلاس سران جنبش عدم تعهد، نظریه مقاومت ملت‌های مظلوم در برابر استکبار را مطرح می‌کنند. اما یاسر عرفات همچنان دل‌بسته به رویاهای دیپلماسی آمریکایی است، رویکردی که در آینده به یک عبرت تلخ برای ملت فلسطین تبدیل می‌شود. این موضوعی است که امین احمدی، به عنوان کارگردان در مستند طوفان‌المقاومه به آن پرداخته است. این مستند ریشه‌های شکل‌گیری مقاومت فلسطین را بازخوانی و تحلیل می‌کند و با پاسخ به شبهات پیرامون عملیات اخیر، دستاوردهای حماسه ۷ اکتبر را از دریچه عبرت‌های تاریخی ملت فلسطین تبیین می‌کند.

مستند طوفان‌المقاومه از آثار راه‌یافته به بخش مسابقه جشنواره مردمی فیلم عمار است. این مستند عصر سه‌شنبه در جشنواره اکران شد و نشست خبری آن با حضور امین احمدی، کارگردان، سید شایان حقیقی، تهیه‌کننده و مهدی رمضانی، نویسنده و پژوهشگر اثر برگزار شد.

در ابتدای نشست، مهدی رمضانی، نویسنده و پژوهشگر، گفت: «مستند، بسط و تفسیر سخن مقام معظم رهبری است که می‌فرمایند مقاومت هزینه دارد اما هزینه آن کمتر از هزینه سازش است. دشمن با برجسته‌سازی هزینه‌های مقاومت در رسانه‌ها، پیشنهاد بعدی خود یعنی صلح آمریکایی را مطرح می‌کند. از این رو در این مستند تلاش کردیم عاقبت صلح آمریکایی و هزینه‌های آن را با هزینه‌های مقاومت مقایسه کنیم. وقتی جبهه مقاومت بشدت در حال جنگ است، رسانه ما باید هرجا فرصت پیدا می‌کند با تصویر، این موضوع را بیان کند.»
رمضانی افزود: «درباره موضوع مقاومت و سازش باید در دل تاریخ خودمان رفت. ماجرای تحریم تنباکو مربوط به ضعیف‌ترین دوران قاجار و اوج قدرت انگلیس است. مردم با اتحاد پای فقیه زمانه می‌ایستند و انگلیس سیلی محکمی می‌خورد. انگلیس بار دیگر از طریق روشنفکران برمی‌گردد که نتیجه‌اش می‌شود اعدام شیخ فضل‌الله نوری. بعد از آن جنگ جهانی اتفاق می‌افتد. وبا و قحطی عمدی ۹ میلیون از مردم ما را می‌کشد. الگوی مقاومت الگوی تمدنی ما است و از اینکه جریان سازش هنوز در کشور نفس می‌کشد، تعجب می‌کنم. وظیفه رسانه‌ها توضیح این مسائل است.»

وی در ادامه در مورد یکی از مشکلات فرمی مستندها در کشور گفت: «بلای جان سوزی که سر مستندها آمده است این است که می‌گویند؛ بگذار مخاطب خودش بفهمد. ما علیه این حرف قیام کردیم و در مستند خود واضح حرف زدیم. ما تنها با ادبیات علمی و منطقی به تبیین مسائل پرداخته‌ایم. نکته‌ای در این مستند جا مانده است و من این‌جا بیان می‌کنم؛ فلسطین سالانه بر اثر قحطی ۶۰ هزار کشته می‌داد، در حالی‌که کشته‌های عملیات طوفان‌الاقصی به ۶۰ هزار نفر نمی‌رسد، مردم ما این را نمی‌دانند. کشتار صبرا و شتیلا به شدت دردناک‌تر از اتفاق فعلی در غزه است و باید بدانیم این هزینه‌ای که امروز فلسطین می‌دهد هزینه مقاومت نیست؛ بلکه هزینه آن زمانی است که فلسطین، به واسطه صلح یاسر عرفات تضعیف شد و مزیت سرزمینی خود و تمام مؤلفه‌های قدرت خود را از دست داد.»

در ادامه نشست، سید شایان حقیقی، تهیه‌کننده مستند طوفان‌المقاومه، گفت: «ما یک جریان رسانه‌ای غالب در دنیا داریم با شعار آزادی؛ اما در داخل کشور نسبت به آنچه باور داریم و اعتقاد ما است تعارف داریم. مثلاً در تبیین ریشه‌های شکل‌گیری عملیات طوفان‌الاقصی، فواید آن و مسائل مختلف حول آن، روایت‌های اجتماعی و هنری خیلی کمی داشتیم. به عنوان مثال، ما یک پویش ایران همدل داریم با استقبال بی‌نظیر مردم؛ اما واکنش رسانه‌های ما این است که مردم، جنگ نمی‌خواهند. مهم است بررسی شود که رسانه‌های ما به چه چیزی ضریب می‌دهند و چه بستری را فراهم می‌کنند. ما نیاز داریم یک جریان هنری بر اساس باورهایش کامل و محکم حرف بزند. مستند طوفان‌المقاومه یک تجربه تاریخی و مستند را بیان می‌کند.»

حقیقی با بیان اینکه عرصه از تبیین خالی است، ادامه داد: «رای مردم به یک حزب خاص، نشان‌دهنده موافقت و مخالفت با مقاومت نیست. در قضایای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باید برای مردم بستر فراهم کرد تا نقش ایفا کنند. ما در این مستند مدلی از دیپلماسی را نقد می‌کنیم که فقط مذاکره را ادامه می‌دهد و در مسیری افتاده است که فقط همین مسیر را بلد است.»

وی با بیان اینکه مقاومت یک نظریه عقلانی، دینی و فطری است، ادامه داد: «هنرمند ما ویژگی‌های فطری منطبق با قوم ایرانی را مطابق آنچه در تاریخ درخشان این ملت آمده است یا مطابق آنچه در حماسه‌های شاهنامه وجود دارد مورد اشاره قرار نمی‌دهد و این موضوعات اصلاً تولید نمی‌شوند. به نظرم شاهد یک جریان هنری بدون خلاقیت و به تکرار افتاده هستیم که صدای رسانه‌ای بالایی دارد. باید بدون تعارف این جریان شبه روشنفکر و پر سروصدا نقد شود همان‌گونه که در این مستند مدلی از دیپلماسی طولانی بدون نتیجه نقد شده است.»
پس از آن، امین احمدی، کارگردان مستند طوفان‌المقاومه، در مورد فرم این مستند و وجه تمایز آن با سایر آثار آرشیوی گفت: «فرم این مستند آرشیوی است و اگر بتوان از این فرم به بهترین شکل استفاده کرد، بسیار مؤثر است. ما سعی کردیم بهترین تصاویر را انتخاب کنیم و جملات کلیدی مقام معظم رهبری را استفاده کنیم تا اعتبار مستند با اینکه آرشیوی و ساده است، بالا برود.»

احمدی با مخاطب قرار دادن منتقدان شکل‌گیری عملیات طوفان‌الاقصی افزود: «نباید دفتر تاریخ را از وسط باز کرد. برای فهم دقیق ماجرا باید به سیر تاریخ مراجعه کرد و مسیر طی‌شده ملت فلسطین را شناخت و درک کرد که انتخاب این ملت برای عملیات ۷ اکتبر حاصل زیست مردم فلسطین است. ما این کار را از سال گذشته آغاز کردیم و هدفمان کمک به فلسطین بود و باید بخش زیادی از فیلم‌سازان ما دغدغه شنیده‌شدن فریاد مظلوم را داشته باشند.»