مستند تحسین‌شده نادر طالب‌زاده، دوباره در جشنواره عمار

مستند «تروکاژ» به تحلیل نقش سلبریتی‌ها در شکل‌دهی به افکار عمومی در رویدادهای مختلف می‌پردازد. این اثر ابتدا به بررسی جایگاه این قشر در سینمای حرفه‌ای جهان و قوانین سخت‌گیرانه کمپانی‌های رسانه‌ای مانند هالیوود می‌پردازد. در ادامه، با اشاره به قوانین مربوط به اخذ روادید آمریکا، فعالیت‌های سیاسی برخی از چهره‌های شناخته‌شده در ایران را زیر ذره‌بین قرار می‌دهد.

محمدهادی نعمتی، کارگردانی که در سال ۱۳۹۸ با ساخت مستند «تروکاژ» مورد توجه قرار گرفت، امسال با فصل دوم این اثر، تحت عنوان «تروکاژ ۲»، در پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار حضور یافته است. به همین مناسبت، گفت‌وگویی با او درباره ساخت این فصل جدید ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

محمدهادی نعمتی در توضیح ایده ساخت مستند «تروکاژ» گفت: «ایده اولیه این مستند در سال ۱۳۹۸ و پس از آشوب‌های مرتبط با مسئله بنزین و مواضع بحث‌برانگیز برخی سلبریتی‌ها شکل گرفت. در همان سال، مستند «تروکاژ» ساخته شد و سال ۹۹ نیز در جشنواره عمار شرکت کردیم و موفق به دریافت جایزه بهترین مستند شدیم. به یاد دارم که استاد نادر طالب‌زاده از این مستند تمجید بسیاری کردند و این تحسین، حتی به سوژه‌ای برای رسانه‌های بیگانه تبدیل شد. استاد طالب‌زاده معتقد بودند این مستند همچون خاری در چشم دشمنان است.»

او در ادامه توضیح داد: «پس از حوادث سال ۱۴۰۱، ایده ساخت فصل دوم این مستند به ذهنمان رسید. احساس کردیم که سلبریتی‌ها در فتنه اخیر نقش تازه‌ای بر عهده گرفته‌اند و این مسئله نیازمند بررسی است. در مستند «تروکاژ ۲» تلاش کردیم به این نقش جدید بپردازیم.»

این کارگردان با تأکید بر اینکه در روند ساخت مستند با چالش‌های داخلی مواجه نبوده‌اند، گفت: « «شبکه‌های معاندی چون اینترنشنال و بی‌بی‌سی به شدت روی این مستند و صحبت‌های حاج نادر طالب‌زاده مانور دادند. همچنین، بازیگرانی مانند حمید فرخ‌نژاد (که در آن زمان هنوز از ایران نرفته بودند) نیز توهین‌هایی کردند.»

کارگردان مستند «تروکاژ ۲» درباره علت حضور اثر در جشنواره عمار بیان کرد: «هر جشنواره‌ای مخاطب خاص خودش را دارد؛ اما مخاطب جشنواره عمار، مخاطب کف جامعه است که با این مسائل روبرو است. از سوی دیگر، حس ما این بود که این موضوع دنبال‌کننده‌های بسیاری دارد و همین باعث شد که جشنواره عمار را برای نمایش اثر انتخاب کنیم.»

نعمتی با اشاره به تفاوت‌های میان سلبریتی‌ها و هنرمندان توضیح داد: «ما هیچ گاردی نسبت به بازیگران و هنرمندان نداریم. مخاطب این مستند کسانی هستند که در یک شب معروف شده و فالوورهای زیادی به دست آورده‌اند.»

وی همچنین خاطر نشان کرد: «مستند «تروکاژ 1» خیلی دیده شد و جشنواره‌ عمار تا حد زیادی در دیده شدن این مستند اثر داشت، بخش دوم این مستند هم به امید خدا دیده خواهد شد و مورد استقبال مخاطبین قرار خواهد گرفت.»

محمدهادی نعمتی، که از نخستین دوره جشنواره عمار در این رویداد حضور داشته است، در پایان گفت: «از جشنواره عمار کمال تشکر را دارم که سال‌هاست به‌خوبی فعالیت می‌کند. گروه رسانه‌ای ما تاکنون دو بار موفق به دریافت جایزه و لوح‌های تقدیر گوناگون از این جشنواره شده است. خدا را شاکریم که جشنواره عمار وجود دارد تا صدای اصلی مستندسازان و جامعه را به گوش مردم برساند.»