فانوس عمار، روشنای روزهای غبارآلود فتنه
سنگ بنای جشنواره عمار در همان روزهای اوج فتنه توسط هنرمندان انقلابی گذاشته شد که دغدغه مسیر پیش روی انقلاب و وجهه جهانی انقلاب را داشتند. کسانی که آستین بالا زدند تا در دل سیاهی فتنه، فانوس راه انقلاب اسلامی باشند. نادر طالبزاده از نخستین هنرمندانی بود که پا در این مسیر گذاشت.
اکنون اما با گذشت سالهای متمادی عمار نه تنها بار رسالت خود را لحظهای زمین نگذاشته، بلکه این فانوس همواره پرنورتر شده است و در دل غبارآلودترین روزها میدرخشد. در پانزدهمین دوره از جشنواره عمار، نام ده اثر در بخش «آرمان روحالله» به چشم میخورد که حرفهایی برای گفتن در خصوص سالهای فتنه دارد.
مستند «آرمان»؛ روایتی از یک شهید
این مستند روایت زندگی شهید آرمان علیوردی از کودکی تا لحظات پایانی زندگی وی به نقل از مربی و دوستانش میباشد. مستند به تلاشهای او در عرصه سیاسی، فرهنگی و جهادی، از فعالیت در انتخابات و گعدههای تربیتی نوجوانان تا کمکرسانی به مردم سیلزده و کرونا اشاره میکند.
مستند «بهای آزادی»؛ وقتی که همه راهها به جنایت ختم میشوند
12 آبان 1401 همزمان با یادبود حدیث نجفی، فراخوان تجمع اعتراضی در فضای مجازی منتشر میشود. این تجمع در کمالشهر کرج منجر به مسدود شدن اتوبان و بسته شدن درهای بهشت سکینه میشود و در این درگیریها، روح الله عجمیان به شهادت میرسد. روایتهایی از راننده آمبولانس و شاهدان صحنه، ابعاد این جنایت را آشکار میکند. به طوری که حتی یک خواننده اعتراضی منتقد هم حمایت خود را از شهید عجمیان اعلام میکند.
مستند «پرواز از گلزار»؛ گلزاری که به دشت لاله بدل شد
13 دی ماه 1402 با انفجار تروریستی در گلزار شهدای کرمان، وحشت و نگرانی گستردهای را در میان مردم ایجاد میکند. روایت شاهدان از لحظات تلخ حادثه و جمعآوری پیکر شهدا و مجروحان، ابعاد انسانی این فاجعه تروریستی را به تصویر میکشد. تاثیر روانی این رخداد به حدی است که گروهی از روانشناسان به بیمارستان محل حادثه اعزام میشوند.
مستند «ترور امنیت»؛ مردی که در دفاع از حرم عقب نکشید
حمله تروریستی داعش به حرم شاهچراغ صحنههای دردناکی را رقم زد؛ از جدایی مادر و فرزند تا آرتین که خانوادهاش را از دست داده است. این واقعه با تلاشهای کادر درمان و صفهای طولانی مردم برای اهدای خون همراه میشود. چهل روز پس از اعدام عاملان جنایت داعش قصد حمله مجدد را دارد که یکی از خادمان حرم جلوی اقدام تروریستی او را میگیرد.
مستند «تروکاژ ۲»؛ سلبریتیها و جریان فتنه
مستند به نقش پررنگ سلبریتیها و فضای مجازی در شکلگیری و تداوم فتنه ۱۴۰۱ میپردازد. در سالی که آتش و دود خیابانهای ایران را فرا گرفت این نفوذ بیش از پیش نمایان شد. تناقضات رفتار سلبریتیها و بازنماییهای خلاف واقع در فضای مجازی منجر به تصمیمگیریهای اشتباه در جامعه و حتی خود سلبریتیها نیز شد.
مستند «خاک مادر»؛ روایت فرصتسوزیهای عامدانه
این مستند به ماحرای التهابات ۱۴۰۱ زاهدان میپردازد؛ از ادعای تعرض به یک دختر نوجوان توسط پلیس تا تیراندازی در پاسگاه پس از نمازجمعه. روایتهای نماینده چابهار، امام جمعه اهل سنت زاهدان و معتمدین طوایف. نشان میدهد که اطلاعرسانی به موقع میتوانست از وقوع این حادثه جلوگیری کند. ورود نمایندگان رهبری، ابلاغ پیام تسلیت و عزل فرمانده پلیس، آرامش نسبی را به جامعه بازمیگرداند. اما در نقطهای که فرصتی برای حل مشکلات مردم ایجاد شده بود صدایی از نماز جمعه برخاست که این فرصت را از بین برد.
مستند «روایت برنده»؛ فتنه چگونه آغاز شد؟
این مستند به ریشههای فتنه ۱۴۰۱ میپردازد؛ از عملکرد نامناسب گشت ارشاد تا مشکلات اقتصادی که امنیت ملی را به چالش میکشد. دشمنان عاحز از توان نظامی ایران برای ایجاد فروپاشی اجتماعی به سلاح رسانهای روی آوردهاند. با تبارشناسی شعار زن زندگی آزادی و مقایسه اعتراضات ایران با کشورهایی چون لیبی و سوریه پشت پرده حمایتها آشکار میشود.
مستند «قتل گروهی»؛ ترسیم ابعاد یک جنایت
این مستند روایت شهادت سید روحالله عجمیان در فتنه ۱۴۰۱ کمالشهر کرج است. شاهدان عینی از نیروهای ضدشورش، تکنسینهای اورژانس و پرستاران، ماجرای کامل آشفتگی روزهای پیش از حادثه را بازگو میکنند. همچنین در بخشهایی از جلسات محاکمه به تناقضات موجود در اعترافات حمید و فرزانه قرهحسنلو پرداخته و زوایای پیچیده این جنایت را آشکار میسازد.
مستند «میلاد»؛ به تلخی یک حادثه
میلاد علی نقی تبار به همراه همکاران خود در نیروی انتظامی برای کنترل اغتشاشات در شهر آمل وارد محل تجمع اغتشاشگران میشود و دچار مجروحیت شدیدی میشود. مستند روایتگر حادثه تلخیست که برای وی در ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ رقم میخورد.
«هشت نفرتانگیز»؛ همبستگی که نفاق از آن بیرون میریزد!
این مستند به معرفی هشت رهبر اپوزیسیون منشور همبستگی، از جمله حامد اسماعییون، نازنین بنیادی، رضا پهلوی و … میپردازد. مستند با بررسی پیشینه و علل برجسته شدن آنها توسط دشمنان و رسانهها، به کمبودها، انحرافها و تناقضات فکری هریک اشاره میکند. ضعفهایی چون نداشتن سابقه سیاسی و تضادهای فکری، در نهایت به افول و به حاشیه رفتن این افراد منجر میشود.