شبِ «رایاسپهر» در جشنواره عمار: روایتی از فعالیت دغدغه‌مندانه در فضای مجازی

برای نخستین بار بخشی از پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار به بررسی و تقدیر از فعالیت‌های صورت گرفته در فضای مجازی اختصاص داده شد. این ویژه‌برنامه که با حضور فعالان، دغدغه‌مندان و علاقه‌مندان این عرصه برگزار شد، به چالش‌ها، فرصت‌ها و اهمیت فعالیت‌های تبیینی در فضای مجازی پرداخت.

در ابتدای این برنامه، «محمد لسانی»، کارشناس فضای مجازی، با اشاره به قدمت این واژه در ایران، پیشنهاد فرهنگستان زبان فارسی مبنی بر استفاده از واژه «رایاسپهر» را جایگزین کلمه «فضای مجازی» مطرح کرد و گفت: «در سال ۷۶ ترجمه فضای مجازی گفته شده است، درحالیکه این واژه در تقابل با فضای واقعی اشتباه است. فرهنگستان زبان، لغت رایاسپهر را معرفی نموده است که بهتر است.» او همچنین با تأکید بر اهمیت تأثیرگذاری در این فضا، آن را «کارخانه تولید پیام» خواند.

لسانی با اشاره به رهنمودهای رهبر انقلاب در سال ۹۵ به فعالان سایبری، بر کار جمعی و تشکیلاتی، تقویت بنیه ایمانی و اعتقادی، داشتن هیئت اندیشه‌ورز، کار هجومی و مقابله با گفتمان مقابل انقلاب، فعال کردن توان‌ها و راندن دشمن و ورود مبتکرانه با استفاده از ابزار هنر و خلاقیت تأکید کرد و گفت: «پیشنهاد رهبری به سایبری‌ها در سال ۹۵ پیرو درخواست آنها برای کسب نظر این بود: جبهه‌ای و جمعی و تشکیلاتی کار کنید… چرا که فضای مجازی اکنون تسخیر دشمن است.»

«سید مصطفی موسوی»، فعال فضای مجازی، با اشاره به سختی‌های فعالیت در جبهه حق در فضای مجازی، گفت: «در جبهه حق کار کردن سخت است. این جبهه نیرو ندارد. ما در این جبهه کم هستیم. اما می‌توانیم حتی با کم بودنمان، کارهای بزرگی انجام دهیم. در قرآن هم آمده است: کم من فئته قلیله، او همچنین بر اهمیت بی‌تفاوت نبودن در برابر مشکلات و احساس مسئولیت در قبال مسائل مختلف تأکید کرد.»

سعید حیدری (سعیدیسم)، دیگر فعال حاضر در این ویژه‌برنامه، با اشاره به تجربه‌های گوناگون خود در فضای مجازی، از تهدیدها و توهین‌های فراوان در این فضا، از کمبود اطلاعات و خوراک مناسب برای فعالیت در این فضا گلایه کرد و گفت: «بارها از خودی‌ می‌خوریم. خودمان را در فضای مجازی می‌سوزانیم. باور کنید همین خودی‌ها بارها ضربه می‌زنند. بارها به مسئولین گفته‌ایم که ما پول نمی‌خواهیم، ما اطلاعات و خوراک می‌خواهیم.»

 او با اشاره به مسدود شدن صفحات خود در شبکه‌های اجتماعی مختلف، بر لزوم فعالیت مستمر در فضای مجازی به عنوان یک تکلیف تأکید کرد و گفت: «ما باید حتما در فضای مجازی فعالیت کنیم. زیرا تکلیف ماست. چرا که بدانیم بالای ۲۰۰ هزار شهید در دفاع مقدس داده‌ایم.»

 در پایان برنامه نیز دکتر همتیان با جمله‌ای قابل توجه بیان کرد: «فضای مجازی در دست کسی است که ایده داشته باشد.»

 این برنامه با پخش موسیقی و شعرخوانی احمد رفیعی در مورد فضای مجازی به پایان رسید.