مستند «پشت کوههای علی زنگی» به کارگردانی «رضا باغشنی» از جمله آثار پانزدهمین جشنواره بینالمللی عمار است که در بخش «ملت قهرمان» روی پرده اکران میرود.
علیرضا باغشنی درخصوص چگونگی شکلگیری ایده اصلی مستند توضیح داد: «سال گذشته با اعضای هیئت علمی دانشگاه مشهد سفری به سوریه داشتم و دکتر حسن مُسکآبادی هم همراه این اساتید بود. با یکدیگر صحبتی داشتیم و متوجه داستان پرماجرای ایشان شدم و احساس کردم مستندی از زندگی ایشان میتواند ساخته بشود. »
وی در ادامه با اشاره به سوژه اصلی مستند افزود: «دکتر حسن مُسکآبادی درحال حاضر بهترین فوق تخصص نوزادان در ایران است و کارهای متعدد علمی در این زمینه انجام میدهد. اما جوشیدن از دل روستا و سختیهای شدید، باعث شد ما ایشان را سوژه یک مستند قرار بدهیم.
علیرضا باغشنی در ادامه گفت: «اگر بخواهم بیشتر توضیح دهم، خانواده بزرگوار ایشان رعیت و کارگر خان بودهاند و سواد خواندن و نوشتن نیز نداشتهاند. در چنین خانوادهای دکتر مسکآبادی با غلبه بر مشکلات متعدد توانست رشد بکند. اگر یک نوجوان محروم در یک منطقه محروم بتواند این فیلم را ببیند طبیعتا خواهد دانست که کمبود امکانات مانع پیشرفت نیست.»
وی در خصوص اینکه چرا خواسته این اثر در عمار اکران شود پاسخ داد: «یکی از مزیتهای جشنواره عمار اکرانهای مردمیست. اگر ما بتوانیم مستند «پشت کوههای علی زنگی» را در روستاها و مدارس اکران بکنیم بهانه از دست بسیاری از دانشآموزان گرفته میشود. جشنواره عمار چنین بستری را فراهم کرده است.»
وی ضمن اشاره به اینکه این کار چندمین مستند اوست تصریح کرد: «امسال من سه کار در جشنواره عمار دارم که البته با فاصله زمانی تولید شدهاند. البته کارهای بیشتری ارسال کرده بودم که این سه کار برای اکران برگزیده شدند.»
در ادامه با تمجید از شخصیت دکتر مسکآبادی گفت: «خوشبختانه چالش جدی نداشتیم. دکتر روحیه ساده خودش را حفظ کرده بود و ما را کاملا پذیرفت و بین ما رفاقت ایجاد شد. یک همکاری صمیمانه و تنگاتنگ با این انسان بزرگوار داشتیم.»
علیرضا باغشنی در پایان ضمن تشکر از عوامل جشنواره افزود:« خواهشم از عوامل جشنواره عمار این است که اکران آثار را بیشتر بکنند. پخش اینگونه آثار در مدارس، دانشگاهها و مناطق محروم میتواند بسیار اثرگذار باشد. مستند صرفا یک اثر هنری و کاری که هنرمند انجام بدهد نیست. مستند باید اثر خودش را در جامعه بگذارد.»