طنز را از جهت سرعت انتشار، ماندگاری و جذابیت برای مخاطب، همچنین قدرت بالای انتقال مفاهیم و باورها، باید نوعی رسانه دانست. رسانهای که در عین وابستگی به ادبیات و هنر، مستقل از هردو با مخاطب روبرو میشود و اثر میگذارد. اگرچه طنز در ایران سبقهای طولانی دارد اما اغلب و در طول دورههای مختلف تاریخی، با گوشهگیری و عافیتطلبی دست به گریبان بوده و متأسفانه یا به حاشیه امن فکاهه گریخته یا در دام هزل افتاده است.
البته که هرگاه این کنج عافیت توسط طنزپردازان شجاع ترک شده، طنز در میدان واقعیت و حقیقت، نقشی انقلابی و پیشران برای ملت داشته است مانند ابتدای جنبش مشروطه یا دوره کوتاهی پس از فرار پهلوی اول. بیشک نقش رسانه طنز در بیان دردها و آرمانهای ملت ایران و مهمتر از آن شناختن و شناساندن دشمن واقعی ملت، در سالهای 42 تا 57 نیز، فراموش ناشدنی و چشمگیر است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و گذر از دوسال پرهیاهوی ابتدای آن، به دلیل پشت سرگذاشته شدن قرنها دیکتاتوری و خفقان ناشی از حکومتهای دستنشانده و استعماری و ظهور آزادی بیان فراگیر، نیاز به طنز، کمتر احساس شد و اغلب برای بیان مشکلات و مسائل روزمره مردم از انواع مختلف آن استفاده میشد چنانچه مرحوم کیومرث صابری فومنی در گلآقا بدان پرداخت. این استفاده البته بیشتر در قالبهای کتاب و نشریات دیده میشد و بسیار کمتر وارد سینما شد و آنچه از طنز یا کمدی در سینما باقی ماند اندکی از میراث سینمای فاسد پیش از انقلاب اسلامی بود و بسیاری دیگر از الگوهای غربی که دست کمی از همان سینمای فاسد نداشتند.
تجربه سالهای اخیر و فعالیت طنزپردازان انقلابی چه در آثار معدود سینمایی و تلویزیونی و چه در کتاب، نشریه و سایر ساحتهای فرهنگی و هنری نشان داده است که اقبال عموم مردم و خصوصاً خانوادهها، به سوی طنز فاخر، پاکیزه و صدالبته طنز حقیقتگو و عدالتنشان است و برخی امواج کفآلود محصولات حقیر و ضدارزش، ناشی از جای خالی محتوای ارزشمند و انقلابی بوده است و چه بسا آثار سوء آن تا سالها از دلها و اذهان مخاطبان خارج نشود.
دبیرخانه پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار با علم به این ضرورت، اعلام میکند در میان آثار ارسال شده به جشنواره، آثار ثبت شده با مضامین طنز نیز به طور ویژه داوری خواهند شد. هنرمندان میتوانند آثار خود را در سامانه فانوس ثبت کرده و در قسمت توضیحات اثر به پیوست «طنز» اشاره کنند.
راههای ارتباط با دبیرخانه
نشانی: تهران، بلوار کشاورز، خیابان ۱۶ آذر، پلاک ۶۰، حسینیه هنر، دبیرخانه جشنواره مردمی فیلم عمار کد پستی: ۱۴۱۷۹۷۳۶۵۱
تلفن دبیرخانه: ۰۲۱۴۲۷۹۵۳۰۰
تارنمای جشنواره و مرجع اطلاع رسانیها: AmmarFilm.ir
شبکههای اجتماعی: AmmarFest@