به گزارش «عمار فیلم»، سیدمهدی دزفولی، از مستندسازان کشور درباره کار جدیدش با عنوان «گزارش چند قتل» اظهار داشت: ایده اولیه تولید این مستند از آنجایی شروع شد که در تاریخ انقلاب پروندهای داریم که هنوز هم درباره آن شبهاتی در سطح جامعه وجود دارد. این واقعه با عنوان «قتلهای زنجیرهای» در سال ۱۳۷۷ و یک سال بعد از شروع دولت اصلاحات رخ داد.
وی افزود: این اتفاقات که با ترور شهید لاجوردی شروع شد، به قتلهای زنجیرهای رسید، سپس اتفاقهایی که مربوط به وزارت اطلاعات بود رخ داد، در ادامه ترور شهید صیاد شیرازی و خودکشی سعید امامی رخ داد و در نهایت نیز حوادث کوی دانشگاه در سال ۱۳۷۸ اتفاق افتاد.
دزفولی ادامه داد: با توجه به حوادث رخ داده در آن مقطع زمانی، علاقهمند شدم روی این قسمت از تاریخ انقلاب کار کنم. زیرا موضوعی بود که تا به حال در مورد آن کاری انجام نشده بود و تا امروز کتاب یا فیلمی درباره آن نیست.
این کارگردان خاطرنشان کرد: در این میان، گرهی وجود دارد که به افرادی که در این مسئله دخیل بودند و در حال حاضر دارای سمتهای دولتی هستند و جزء چهرههای سرشناس سیاسی هستند، برمیگردد. به طور خلاصه در مورد این موضوع جای خالی احساس میشد که باید کاری در این مورد صورت می گرفت.
وی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: برای ساخت هرچه بهتر مستند «گزارش چند قتل» سعی کردم با افراد مهم و تاثیرگذار سیاسی همچون سعید حجاریان که مسئول گزینش سعید امامی هم بود، حجتالاسلام فلاحیان، حجتالاسلام روحالله حسینیان و خانواده آقای سعید امامی مصاحبههایی انجام بدهم؛ اما بسیاری از آنها به این کار رضایت نمیدادند. در نهایت توانستیم با آقای بختیاری که معاون شهید لاجوردی بود و همچنین با آقای دری نجفآبادی مصاحبههایی را بگیریم.
این مستندساز اظهار داشت: به صورت مشخص با افرادی همچون عبدالله شهبازی ارتباط گرفتیم و مقالاتی را که او درباره این مسائل نوشته بود، مطالعه کردیم. همچنین با برخی چهرههای کمتر شناخته شدهای که کار زیادی روی این مسئله کرده بودند، مصاحبههایی کردیم که از جمله این افراد میتوانم به آقای حسین قاسمی اشاره کنم.
دزفولی تصریح کرد: خاطرات سعید حجاریان، یکی از کتابهای اکبر گنجی، مقالات عمادالدین باقی و حتی فایلهای صوتی که این افراد داشتند، استفاده کردیم تا نشان بدهیم آن مطالبی که آنها بیان میکردند، خلاف واقع بوده است. از نشریات و روزنامههایی چون سلام، کیهان و صبح امروز استفاده کردیم.
این کارگردان خاطرنشان کرد: برای کاملتر شدن این مستند از برخی فیلمهای منتشر شده بازجوییها و برگههای آن که نزدیک به هزار صفحه از آنها تا امروز منتشر شده است، استفاده کردیم.
دزفولی یادآور شد: برای تولید هرچه بهتر مستند «گزارش چند قتل» تعدادی از آرشیوهای مربوط به آقای سعید امامی را به دست آوردیم و صحبتهایی را که رهبری و رئیس جمهور وقت در دی ماه سال ۱۳۷۷ داشتند تهیه کردیم.
پژوهش «گزارش چند قتل» ۶ ماه طول کشید
وی با اشاره به مراحل فنی آماده سازی مستند گفت: بعد از پایان مرحله پژوهش که چیزی حدود ۶ ماه طول کشید وارد بخش انجام مصاحبهها شدیم که نزدیک به دو ماه زمان برد و بعد از ۴ ماه تدوین، مستند «گزارش چند قتل» آماده نمایش شد.
این کارگردان عنوان کرد: در مجموع مستندی را در ۳۵ دقیقه به عنوان قسمت نخست از یک مجموعه مستند که به بازخوانی قتلهای زنجیرهای سال ۱۳۷۷ و اتفاقات سال ۱۳۷۸ میپردازد، تهیه کردیم.
وی در بخش دیگر سخنانش اظهار داشت: سعید امامی به دلیل اینکه معاونت داخلی وزارت اطلاعات زمان آقای فلاحیان را از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ را برعهده داشت از چهرههای سرشناس کشور در سالهای اخیر بود. بعد هم که در سال ۱۳۷۷ آن اتفاقات رخ داد، او به عنوان متهم ردیف اول معرفی شد و سپس آقای عالی خانی و موسوی که از دوستانش بودند به عنوان متهمان ردیف دوم و سوم محکوم شدند.
دزفولی تصریح کرد: البته دو قرائت مختلف در مورد سعید امامی وجود دارد. نخست که اطرافیانش معتقد هستند او قربانی توطئهای شد که در دولت اصلاحات رقم خورده بود تا برخیها بتوانند در قالب آن به نظام ضربه وارد کرده و نیروهای حزب الهی و ارتشی را از صحنه بیرون کنند. قرائت دوم این بود که او فردی بود که سوابق خانوادگی خاصی داشت و تعدادی از افراد فامیل او از وابستگان رژیم پهلوی قبل از انقلاب بودند.
این کارگردان تاکید کرد: سعی کردم تا این دو نگاه را به نوعی مطرح کنم و از همه مهتر قرائت رسمی نظام از این موضوع را در این مستند بیاورم. زیرا بالاخره آن زمان در مورد این وقایع پروندهای تشکیل شده بود و این افراد در دادگاه نیروهای مسلح دادگاهی شدند و بالتبع حکمی هم برای آنها در سال ۱۳۷۹ صادر شد.
دزفولی افزود: برای هرچه بهتر مستند «گزارش چند قتل» سعی کردیم تا با برخی از نزدیکان آقای سعید امامی هم گفتوگوهایی را بگیریم که متاسفانه راضی به مصاحبه نشدند. البته او یک پسر دارد که الان در کشور آمریکا است و همسرش هم که در کشور بود از ایران خارج شده است. با آنها هم قصد داشتیم مصاحبههایی را انجام بدهیم که این فرصت فراهم نشد.
این کارگردان خاطرنشان کرد: عدهای بعداً این اتفاقات را بهانهای کردند که وزارت اطلاعات را ضعیف کنند تا از این راه به نظام ضربه وارد کنند و در نهایت بتوانند با استفاده از جنجالی که ایجاد میشود به گمان خودشان، جمهوری اسلامی را زمین بزنند.
ساخت قسمت دوم «گزارش چند قتل» از پاییز
وی اضافه کرد: امیدوارم با توجه به اینکه پیش بینی میکنم بازخوردهای خوبی را از تماشای مستند «گزارش چند قتل» دریافت کنیم، قسمت دوم را نیز تولید میکنیم. قصد داریم تا به صورت عمیقتری این حوادث و وقایع آن سال ها را بررسی کرده و به تصویر بکشیم.
دزفولی یادآور شد: در قسمت دوم این مستند، در نظر دارم سوابق هر کدام از افرادی را که در این حادثهها دخیل بودند نیز به تصویر بکشم. امیدوارم اگر مشکلی ایجاد نشود قسمت دوم مستند که از مهر یا آبان، ساختش را شروع می کنیم، تا پایان سال جاری آماده نمایش شود.
این کارگردان عنوان کرد: در این چند روزی هم که مستند، منتشر شده اتفاق خاصی روی نداده است. برخی گمان را داشتند که حساسیتی ایجاد شود. ولی در هر صورت استقبال خوبی از نمایش آن تا امروز صورت گرفته و امیدوارم با عرضه این مستند اتفاقهای خوبی رقم خورد و جریانسازی در سطح کشور صورت بگیرد و بازخوانی خوبی از پرونده مهمی که وارد بیستمین سالگرد آن شدیم، داشته باشیم.
این کارگردان ادامهداد: فعلاً به دنبال این موضوع هستیم که بخش نخست مستند نمایش داده شود تا با بازخوردهایی که از مخاطبان خود میگیریم بتوانیم افراد دیگری همچون آقایان فلاحیان و حسینیان از موافقان و حجاریان، باقی و نیازی از منتقدان را برای انجام مصاحبه راضی کنیم تا از صحبتهای آنها برای بخش دوم مستند استفاده کنیم.
دزفولی اضافه کرد: علاقهمندان میتوانند این مستند را از طریق تارنمای «سینما مارکت» خریداری کنند. از ابتدای سال تحصیلی جدید نیز اکرانهای دانشگاهی آن آغاز میشود. البته قصد داشتیم مستند را به دوره اخیر جشنواره عمار برسانیم که آماده نشد ولی برای دوره بعدی آن میفرستیم.