۱۳۹۵-۰۹-۰۴

سیدرسول منفرد گفت: جشنواره عمار بهانه‌ای است تا یادآوری کنیم که قابلیتهای بسیار در کشور وجود دارد که سینمای ایران

به گزارش «روابط عمومی جشنواره عمار» و به نقل روزنامه شهرآرا، در حالی که مدت زمان زیادی تا آغاز هفتمین دوره این رویداد سینمایی کشور باقی نمانده است، به‌ سراغ سیدرسول منفرد، دبیر اجرایی جشنواره سراسری فیلم عمار رفتیم تا درخصوص ویژگی امسال هفتمین دوره برگزاری این جشنواره مردمی و جایگاه مشهد و خراسان رضوی در این رویداد مهم جویا شویم.

 

در ابتدا از ویژگی‌های هفتمین جشنواره فیلم عمار برایمان بگویید.

فراخوان جشنواره در پنج بخش و شش موضوع در شهریور منتشر شد و از آن زمان تا امروز ثبت‌نام و ارسال آثار شروع و ادامه پیدا کرده است. معمولا تا جشنواره تمام نشود ما نمی‌توانیم آمار دقیق بدهیم اما تا الان تقریبا حدود۲۱۰۰اثر به دبیرخانه رسیده است. ویژگی جشنواره در فراخوانش این است که سعی کرده بر اساس دو پارامتر و موضوع فراخوان دهد؛ یکی اینکه ببیند فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی چه نیازهایی دارد و سعی می‌کند آن را در اولویت قرار دهد، اگر تنوع قالبی در جشنواره وجود دارد و صرفا قالب فیلم در جشنواره ثبت‌نام نمی‌شود و قالب‌های دیگری مثل قالب رادیویی، برنامه تلویزیونی و لوح‌نگار یا پاورپوینت وجود دارد. ماهیت انتخاب این‌ها نیاز انقلاب اسلامی است و نکته دیگر این است که برای این جشنواره قابلیت‌هایی وجود دارد؛ یعنی این ابزارها در مراکز و مجامع فرهنگی دارد استفاده می‌شود و تولید محتوا دارد. اما جایی نیست که این‌ها تجمیع و به دیگران معرفی شود یا کارها مورد نقد قرار گیرد. این جشنواره با این انگیزه دارد برگزار می‌شود.

 

در حال حاضر جشنواره فیلم عمار در شهرستان‌ها در چه مرحله‌ای است؟

اکران مردمی در بعضی جاها مثل استان خوزستان شروع شده است. از آنجایی که اکران‌های مردمی ماهیتی دارد که بر مبنای آن مردم در آن تعیین‌کننده هستند، به همین خاطر برای ما سخت است که زمان اکران‌ها را در استان‌ها تعیین کنیم و بیشتر می‌توانیم اکران‌های مردمی را روایت کنیم. دربعضی جاها مثل خوسف بیرجند با اینکه ۶هزار نفر بیشتر جمعیت ندارد، اکران‌های مردمی از سال قبل که شروع شده است، همچنان تا امروز ادامه دارد. اکران مردمی پدیده‌ای است که در طول سال مستمر است و بعضی اوقات ممکن است برایش قله‌ای ایجاد شود.

 

موجبات تداوم و حرکت چرخ‌های این جشنواره را چه چیزهایی می‌دانید؟

باید دید قبلا در سینمای ایران چه شرایطی حاکم بود و الان جشنواره عمار چه تغییراتی را توانسته ایجاد کند. حالا ممکن است این تغییرات کوچک بوده باشد. به نظرم اگر علتی برای تداوم جشنواره وجود دارد و آن را به اتفاق دائمی درکشور تبدیل می‌کند، این است که جشنواره عمار سعی کرده است که یک عدالت در حوزه مصرف ایجاد کند؛ یعنی همه مردم را به‌عنوان مصرف‌کننده سینما، فیلم و آثار هنری به رسمیت بشناسد. مردم همه شهرها دسترسی به سینما ندارند و در ۴هزار شهر ایران تنها ۶۶شهر ما سینما دارند. جشنواره باعث شده که از دورترین روستاهای خراسان جنوبی تا روستای عین‌الدین بستان‌آباد تا آذربایجان‌شرقی بتوانند مخاطب سینما باشند. کار دیگر جشنواره عمار این بوده است که برای مردم نقش بالاتری از مصرف‌کننده قائل شده است؛ یعنی در آن حوزه‌هایی که مردم می‌توانند در سینما نقش‌آفرینی کنند، می‌توانند تولیدکننده باشند. می‌توانند تعیین‌کننده اکران باشند. مردم در جشنواره فیلم عمار در «نهضت تولید محتوای مردمی» می‌توانند سوژه به فیلم‌ساز معرفی کنند که آن را بسازد یا خودشان به‌صورت آماتوری فیلم بسازند.

 

از کم وکیف فیلم‌های خراسان رضوی در جشنواره فیلم عمار و مقایسه آن با شهرهای‌های دیگر برای ما بگویید.

خراسان رضوی از نظر کمی هر سال حتما جزو پنج‌تا استانی بوده است که بیشترین آثار را به جشنواره عمار ارسال کرده و در حوزه تولید مشارکت داشته است. همین‌طور در اکران‌های مردمی هم این اتفاق افتاده است؛ یعنی خراسان رضوی یکی از جاهایی بوده است که بیشترین تقاضاها برای اکران از آنجا در کنار استانی مثل اصفهان و تهران به ما رسیده است. از نظر کیفی هم خاطرم هست که از مشهد و خراسان فیلم‌های خوبی به ما رسیده است و فیلم‌سازان خوبی مثل آقای حاجتمند و آقای احمدی‌زر معمولا کسانی هستند که فیلم‌های بسیار خوبی همیشه می‌سازند و می‌فرستند اما نکته‌ای در خصوص فیلم عمار مشهد وجود دارد که مطرح می‌کنم، ممکن است خیلی از قابلیت‌ها برای تولید فیلم و اکران در مشهد وجود داشته باشد اما تا به حال هنوز فعال نشده باشد.

من به مخاطبان این جریان می‌خواهم این را بگویم که در جشنواره فیلم عمار قرار نیست همه اتفاق‌ها از تهران بیفتد یا ستادی بیاید کارهایی را رقم بزند و بقیه مصرف‌کننده و منفعل باشند؛ بلکه جشنواره عمار بهانه‌ای است تا یادآوری کنیم که کلی قابلیت در کشور وجود دارد که سینمای ایران خودش را از آن محروم کرده است و نهادهای رسمی توجه چندانی ندارند و مردم باید بیایند و اقدام کنند؛ هر سال خراسان رضوی میزبان میلیون‌ها زائر داخلی و خارجی است، این زائرها نماینده همه مردم ایران هستند، شما می‌توانید در خراسان به همه مردم ایران و حتی می‌شود گفت به بخش عظیمی از جهان اسلام دسترسی داشته باشید. به‌راحتی می‌شود از این فرصت استفاده کرد و کلی اثر تولید کرد. مثلا نظر بسیاری از زائران کشورهای دیگر اسلامی یا حتی توریست‌های غیرمسلمان که به مشهد سفر کرده‌اند را درباره مسائل جهانی یا تجربیاتشان درباره غرب و آمریکا چیست، بپرسند و آثار مستند، داستانی و… تولید کرد. دوستان خراسانی امسال غرفه‌ای در نمایشگاه حرم به‌عنوان «مهر درخشان» داشتند که خیلی از مخاطبان فیلم‌های عمار زائران خارجی‌ها بودند؛ یعنی پاکستانی‌ها می‌آمدند و فیلم‌های جشنواره عمار را می‌دیدند. برای آن‌ها فیلم‌هایی را پخش می‌کردند که زیاد متکی به دیالوگ و متن نباشد و بیشتر با تصویر قابل فهم و متکی به دیدن باشد؛ این خیلی جالب بود و این اتفاق می‌تواند توسط مردم و فعالان فرهنگی خراسان رضوی رقم بخورد و برای آن همه مخاطبی که در مراکز زیارتی و تفریحی هستند، فیلم‌ها پخش شود و صدای انقلاب اسلامی به گوش آن‌ها برسد. در خراسان فرصت برای تولید و نیز اکران وجود دارد و قرار نیست کسی منتظر دبیرخانه بماند.